A kitüntetett gyügyei kápolna

admin
728
találat

Gyügye néhány száz lelket számláló, csendes kis magyar falu. Egy főutcából és pár mellékutcából áll az egész település. A főutca mentén található a község református temploma.
A templomuk nem nagy, viszont látnivaló akad benne bőven. Órákig el lehetne ülni a padokon és nézegetni a kazettás mennyezetét. Miért is? A mellékelt képek és a video – melyet ide kattintva tud megnyitni a kedves Olvasó:

A gyügyei templom a román korban épülhetett. Számos építészeti forma, elem utal eme feltételezésre. Pl. kis mérete, szerkezeti felépítése, a lépcsőzetes keretű bélletes kapu, rézsűs kávával kialakított, félköríves, vékony déli fekvésű ablakok.

Első írásos feljegyzése 1405-ből ered. Az évszázadok alatt több alkalommal végzetek rajta felújításokat. Az 1767-es leírások megemlítik, hogy új tetőszerkezetet kapott. Tovább a festett deszkamennyezetét (1767. október 12.) is ekkor alakították ki. Az itt lévő kazetták igaz kezdetlegesek, egyszerű rajzok alkotják, de mégis lenyűgözik a kíváncsi szemeket. A templom két részből áll. A hajóból, ahol 56 db és a szentélyből, ahol 25 db kazetta található. A táblákon bibliai jelenetek, alakok, leírások láthatóak, amelyek szimbolikus jelentést hordoznak. Megelevenedik Noé bárkája a galambbal, Kánaán földje a szőlőfürtöket cipelő emberrel, a szirén csábítása, a bujaság jelképe, a cethal amint elnyeli Jónást, a pelikán mint Krisztus-szimbóluma. Vagy az égitestek, mint a Nap, a Hold vagy a szél, pálmafa, paradicsomi fák alakjai. Valószínűleg ekkor került a kapu fölé annak a kétfejű sasnak az alakjai is, amelynek most csak töredéke látható.

Mivel az időjárás jelentős károkat okozott az épületen, így 2000-2001 között pályázati segítséggel feltárási és helyreállítási munkálatokba kezdtek. A beázott deszkamennyezeteket is ekkor restaurálták. Az itt végzett helyreállítási munkálatokat az Európai Unió is elismerte. Műemlékvédelmi díjat, un. Európa Nostra-díjat ítélt oda, melyet a kápolna falán lévő bronz plakett is hirdet.

A templom deszkamennyezete mellett figyelemre méltó a népi barokk stílusjegyeket viselő belső berendezése is. A padok, a virágokkal festett karzat, a díszes faragott és fűrészelt elemeket viselő szószék vagy a Mózes-szék.

A kápolnától néhány méterre, különálló építményként áll a templom háromszintes tornya, amely mostani formáját a 19. században nyerte el.
Érdemes előzetesen informálódni, bejelentkezni mielőtt ellátogatnánk a gyügyei templomhoz.

A képek a http://www.templomut.hu/hu oldalról származnak.

Kérjük, ossza meg máshol is!