Barlangászok figyelmébe

admin
297
találat

Aki szeret a föld alatt, sárban kúszni-mászni, érdekes üregrendszereket felfedezni, annak érdemes bebarangolnia a Cserszegtomaji-kútbarlangot,

a Keszthelyi-riviéra leghosszabb barlangját. Turistakönyvekben Kút-barlang, Barlangos kút, Barlangos üreg, Dornyai Béla-barlang megnevezésekkel is találkozhatunk.
E bonyolult labirintusrendszer bejárata a Cserszegtomaji község területén, a temető kútjának betonozott falában, 50 méteres mélységben nyílik. 1930-ban, a kút mélyítésekor, véletlenül nyílt meg az üreg. Az első években 150 méter hosszú járatot tártak fel. Számos neves barlangkutató és kutatócsoportnak köszönhetően mára már 3320 méter hosszan sikerül bejárni az üregrendszert. A kutatások nem értek véget, folyamatosan térképezik fel a járatokat. Jelenleg a cserszegtomaji Labirint Karszt- és Barlangkutató Sport Egyesület kutatja, akik 1990-ben kapcsolódtak be a feltárásba.
1982-ben fokozottan védett területté nyilvánították földtani, genetikai és ásványtani értékei miatt. 1988-ban a kútba egy 50 méteres vaslétrát szereltek be a könnyebb megközelíthetőség érdekében. Leginkább négykézláb lehet közlekedni a bonyolult útvesztőben. A kúszójáratokat olykor nagyobb, 10-15 méter átmérőjű, 2-3 méter magas termek váltják fel. Ilyen a Szabó Pál Zoltánról elnevezett legnagyobb terem, akinek tiszteletére emléktáblát is elhelyeztek.

A barlang különlegességét adja a méretéhez képest kicsi horizontális kiterjedése és bonyolult járatrendszere. A barlangrendszer kialakításában a dolomit, a homokkő, a langyos és meleg karsztvizek vettek részt. Mivel a vízszintes kőzetréteg határán alakult ki, ezért a barlang vízszintes állásúnak tekinthető. Legmagasabb és legmélyebb pontja között 12 méter a szintkülönbség. Rendkívül összetett, lapos, kis keresztmetszetű üregrendszerben különböző gipszképződmények, vörös, kék, koromszínű hematit, 5-10 cm átmérőjű limonit cseppkövek, páfrány fossziliák és lenyomatok figyelhetőek meg. Levegőjének hőmérséklete a többi magyarországi barlanghoz képest az átlagnál magasabb, 12,5 °C körüli. A jelenleg száraz járatokban a CO2 koncentráció szint magas.
A lezárt barlang csak engedéllyel látogatható!

Kérjük, ossza meg máshol is!