Szlovákia egyetlen úszómalma

admin
312
találat

A Csallóköz számos kulturális, természetvédelmi érdekességet, értéket rejt magában. Ilyen a délnyugati részén, Gúta városának szélén található úszó vízimalom és köré épült komplexum is.

A malom egy félszigeten foglal helyet, melyet a Duna holtágai, a Kis Duna és a Vág folyó fog közre.
Egy komplexum, mert a műemlékvédelem alatt álló vízimalom mellett, egy a 15. századi „Békevár” fennmaradt része, egy földsánc, egy 86 méter hosszú fa tetőszerkezettel ellátott fa sétahíd és a ligeterdő tipikus növény- és állatvilága teszi egységessé. Továbbá múzeum, „kocsma”, állatsimogató színesíti a látnivalókat.

A hajómalom a vízimalmok utolsó példánya és Szlovákia egyetlen megmaradt, látogatható hajómalma. 1920-ban épült az eredeti malom és 1945-ig működött, amikor is rejtélyes körülmények között leégett. Tulajdonosa Szivanyó Béla volt. Újjáépítése a korabeli fotók és az egykori alkalmazott, Swain Lajos leírásai alapján a ’70-es években vette kezdetét a Komáromi Hajógyárban. A malom 1995. május 25-én horgonyzott le mai helyén, és vált a nemzeti kulturális örökség részévé. A vízimalomnak szilárd szerkezete van, amely két párhuzamos csónakra van felhelyezve és a parthoz van kikötve. A csónakok nagyobbak az eredetieknél, mivel így nagyobb teret tudtak biztosítani a látogatók befogadására. Az építés során több, eredetileg is a malomhoz tartozó berendezést, elemet, gépet építettek be. A körülölelő víz mozdulatlansága miatt az elvileg működőképes malom nem működik, kerekei egy helyben állnak.
Régen a molnárok előszeretettel őrölték gabonájukat vízimalmokban, a folyók, a víz energiáját kihasználva. A víz megforgatta a kereket, amely mozgásba hozta a gabonát őrlő malomkerekeket. Sajnos a technika fejlődésével idővel kiszorultak e remek építmények, helyüket átvett a gőz, illetve motorral hajtott malmok.

A félszigeten elhelyezkedő malmot a parttal Európában is egyedülálló 86 méteres fa sétahíd köti össze. Csak ezen keresztül lehet megközelíteni az emlékművet.
A malomban berendezett Múzeumban történelmi kiállítás keretein belül, korabeli részek, tárgyak kerülnek bemutatásra. Megismerhető a Dunán akkoriban működő vízimalmok működése és az ott dolgozók élete. www.vodnymlyn.sk

A komplexum területén található „Malomhoz címzett kocsma” (Krčma u Mlyna) a hosszú séta befejeztével pihenésre, felfrissülésre ad lehetőséget, ahol kiváló gyógynövénylikőröket kóstolhatunk meg. Háziállatokat bemutató állatkertet, állatsimogatót is találhatunk a területen. A malom és környezete kedvelt kirándulóhely, főként a vizek szerelmesei, biciklis turisták, művészek, természetimádók keresik fel. A nyári szezonban kulturális, gasztronómiai, természetvédelmi, sport rendezvények, ökotáborok kiváló helyszíne. Téli időszakban a befagyott folyó kiváló korcsolyázási lehetőséget biztosít.

Kérjük, ossza meg máshol is!