Megmerülni a csodában

admin
324
találat

A Budai-hegységben, a Rózsadomb alatt számos termálkarszt jellegű balrang bújik meg. Ezek egyike a Szemlő-hegy alatt rejtőző, Magyarország legnagyobb víz alatti üregrendszerét

magába foglaló Molnár János barlang. A Lukácsfürdő forrásbarlangja, Malomtavi-barlang, Szent Lukács barlang, Molnár János-tavasbarlang neveken is ismert üregrendszer kiemelkedő természeti értékekkel bír, melyet a mélyből feltörő karsztos hévizek hoztak létre. Jelenleg a Szent Lukács Gyógyfürdő gyógyvízellátásához járul hozzá, hiszen 20-23 fokos termálvize elsőrangú gyógyvíz.

Az üregrendszer nevét Molnár János gyógyszerészről kapta, aki első kukatója volt a barlangnak. Vizsgálta a tó vizét, bejárta az elérhető részeket. Felmérései alapján arra következtetett, hogy a hegy oldalában nyíló üreg egy nagy vízalatti barlangrendszer része lehet.
Közel száz év telt el, mire a búvártechnika fejlődése lehetővé tette a víz alatti kutatást. A komolyabb, eredményes feltárás a ’70-es években kezdődött. Rendszeres merülések, vizsgálatok révén néhány száz métert sikerült is felkutatni. Majd ezt követte az igazi felfedezés időszaka. A már ismert barlang elején egy új járatot és óriási termet fedeztek fel. A barlang végleges hossza nem ismert, teljes kutatása hosszú évek munkája lehet. Mára 8 km hosszan sikerült bejárni az üregrendszert.
A jelenlegi kutatások a már meglévő járatok, termek jobb megismerésére koncentrálódnak. Vizsgálják a víz áramlását, a mélyben élő vadrákokat, csigákat, kristályokat, fosszíliák sokaságát pl. kagylók, cápafog fossziliákat. Áramlásmérők segítségével megállapították, hogy valahol lehet még egy másik kifolyás is, aminek megtalálása még várat magára.

Hidrológiai szempontok miatt 1982 óta fokozottan védet természeti értékünk. Látogatásához, merüléséhez engedély szükséges. Minden merülőnek rendelkeznie kell alapvető merülési gyakorlattal. Nagyjából 100 merüléssel és haladó búvárminősítéssel. A néhány éve felfedezett Kessler-terem, a búvárbázis kényelmesen felkészülési lehetőség ad a búvárkodáshoz. Bérelhető felszerelés, rutinos vezető búvárok állnak rendelkezésre, rendszeresen indulnak búvártanfolyamok. Kötélpálya segíti a tájékozódást, haladást a már feltérképezett járatokban.

Kérjük, ossza meg máshol is!