A Cseszneki Vár

admin
319
találat

A Bakony hegység egyik sziklaszirtjén áll, őrködik ma is a romos Cseszneki Vár. Tekintélyt parancsoló vár a tatárjárást követően épült, azzal a céllal, hogy védelmi feladatokat lásson el

a környező falvak népei számára. Cseszneki Jakab királyi kardhordozó építette 1263-ban a várat. Az évek során számos alkalommal cserélt gazdát a Csák nemzetség és a Cseszneki család tagjai között, de volt királyi birtok a vadállományának gazdagsága miatt. Később többek között a Garai főnemesi család, Szapolyai család, Csaby-Wathay család tulajdonában is állt.
A török hadjárata során végvárként védelmezte az országot. Bocskai István és Bethlen Gábor irányítása alatt is volt. A Rákóczi-szabadságharc idején lőszer és élelmiszerraktárként, hadifogoly gyűjtőhelyként működött.
A háborús időszakok befejeztével az Esterházy-család tulajdonába került. Az ő idejük alatt rengeteg változtatáson esett át a vár és környezete. Kényelmes, lakhatást biztosító barokk stílusú kastéllyá alakult át. Sajnálatos módon földrengés és tűzvész okozta károk miatt teljesen lakhatatlanná vált.

Régészeti kutatások megállapították, hogy a várat a IVX. században teljesen lebontották, majd új alapokra építették. Az alapja egy téglalapot ábrázol, amelyhez egy ötszöget formázó belső udvar kapcsolódott. Az alacsonyabb részen gazdasági épületek, a többi részen lakóépületek működtek. A Magyar Nemzeti Múzeumban őrzik a felső vár néhány szép faragású kőtöredékét.

A vár közelében található Magyarország első via ferrata útvonalai. Ezek olyan, hegyi útvonalak, melyeken előzetesen felszerelt létrák, lépcsők, hidak, fémkábelek segítik az előrehaladást. A túra során fontos a gyakorlat, fizikai állóképesség, megfelelő felszerelés. Mivel ezek a túrák gyakran a magasba vezetnek, így a tériszony leküzdése elengedhetetlen. „A”-tól „F”-ig jelölik az útvonalakat a nehézségi fokok alapján. Itt a vár mellett Kőmosószurdokban egyenként 70, 120 és 180 méter, összesen 370 méter hosszú vasalt út épült meg. Az első az Ostromlók útja „C” jelzésű, közepes erősségű, 120 méter hosszú. Jó fizikumú nők és férfiak is végig mehetnek rajta, sőt azok is, akik először próbálják ki mászó tudásukat. A második a Várpanoráma út 180 méter hosszú és „D” kategóriás. Kitűnő kilátás nyílik a vége felé a várra. A Táltos Zoltán emlékút a legrövidebb, 70 méter hosszú, méltó névadójához, így csak a tapasztalt mászók részére ajánlott „E” jelzésű túraút.

Kérjük, ossza meg máshol is!