Falunapi ünnepség Hódegyházán

admin
535
találat

Évszázadokra nyúlik vissza a vajdasági kistelepülések múltja. Többségük a pusztából nőtt ki, kiállva a történelem viharát. Évente legalább egyszer, ünnepélyes keretek között, a falunapon elevenítik fel a múltat,

hajtanak fejet az ősök emléke előtt. Ezt tették július 31-én a hódegyháziak is, alkalmi műsorral emlékezve a település közel 750 éves történetére. Ugyanis a falu nevének legkorábbi említése, Hodighaaz alakban 1274-ből maradt fenn. A 14. század elején a Csanád nemzetség, 1337-től a 16. század második feléig pedig a Telegdyek birtoka, majd királyi adománylevél szerzésével többen is egy-egy rövid időre lesznek a falu birtokosai. A 18. század elejére teljesen elnéptelenedik, pusztává válik a falu. Az újratelepítés első hivatalos adata 1813-ból származik, a megélhetést azóta is a mezőgazdaság biztosítja a lakosságnak. Volt időszak, amikor 2200 volt a lélekszáma a falunak, ma ennek egynegyede. A könnyebb, a jobb megélhetést keresve szóródtak szét az emberek a nagyvilágban, még az Amerikai Egyesült Államokban is találkozunk hódegyházi származásúakkal. Ők nem feledték múltjukat, rendszeresen hazalátogatnak.

A Helyi Közösség és a Gazdakör szervezésében hetedik alkalommal hívogattak a falunapra, a közös ünnepre. A rendezvény színhelyén ott is volt a falu apraja-nagyja, és a környező településekről is érkeztek vendégek, de Hódegyháza romániai és magyarországi testvértelepüléseinek küldöttsége is részese volt az ünnepnek. Sós István, a helyi közösség elnöke a vendégeket köszöntve kidomborította, hogy csak a mezőgazdaság helyzetének javulásával, valamint családi gazdaságokon alapuló kis feldolgozó üzemek létesítésével szavatolható a kis települések jövője. Ehhez pedig társadalmi támogatásra van szükség. Reményét fejezte ki, hogy a testvértelepülésekkel kialakított kulturális együttműködés egy napon a gazdasági kapcsolatokra is kiterjed.

A falunapi művelődési műsorban a hódegyházi és tiszaszentmiklósi általános iskolások, valamint a modern tánccsoport és a mazsorettek mutatkoztak be, majd labdarúgó torna vette kezdetét. Az ünnepség látványos és ízletes része volt a halászlé-főző verseny, melyben 16 csapat vetélkedett, és a mesterszakácsokból álló zsűri a tiszahegyesi Dusan Szvircsev főztjét nyilvánította legízletesebbnek. Versenyen kívül nyársak is forogtak, a rostélyokról áradt az ínycsiklandó illat. Az ünnepi ebédhez Balog Gorán és csapata hét birkából főzött hagyományos paprikást, amiből mindenkinek jutott. A helybeliek szerint az elvándorlást a faluból nem lehet megálljtani, de fékezni úgy lehet, ha az állam jelentős mezőgazdasági támogatsát nyújtana az ágazatban dolgozóknak. E nélkül a falu jövője krédésessé válik.

Save

Save

Save

Kérjük, ossza meg máshol is!