Terebesfehérpatak, Európa közepe

admin
307
találat

Nagyon sokan nem tudják Magyarországon sem, hogy hol van Európa geográfiai, egyszóval Európa földrajzi közepe. Hát bizony Kárpátalján. Európa földrajzi közepe ugyanis Terebesfehérpatak (Gyilove)

mellett található (Ukrajna, Kárpátalja, Rahói járás).

A Tisza partján lévő Terebes túlsó végén az út mentén egy nagy emléktábla jelzi ukrán nyelven, hogy Európa földrajzi közepéhez érkeztünk. Közelében pedig még Ferenc József által állíttatott latin nyelvű obeliszk áll a következő felirattal: Az Osztrák-Magyar Monarchia Térképészeti Hivatala által 1887-ben meghatározott pont, az Európa széleit érintő hosszúsági és szélességi körök felezővonalának metszéspontja. 1977-ben felújították az emlékoszlopot.”
1887-ben az Osztrák-Magyar Monarchia Térképészeti Intézete kontinensünk széleit érintő hosszúsági és szélességi körök felezővonalainak metszéspontjaként határozták meg Európa közepét. Ez az obeliszkkel megjelölt pont a mai Kárpátalján található, a Tisza partján, Aknaszlatina és Rahó között Terebesfehérpatak határában, egy völgyben húzódó út szélén.

Az obeliszk latin nyelvű szövege:

Locus Perennis
Dilicentissime cum libella
librationis quae est in Austria
et Hungaria confecta cum
mensura gradum meridionalium
et paralleloumerium Europeum.
MDCCCLXXXVII.

Magyarul: Ez egy állandó, pontos és örök hely, amelyet egy nagyon pontos, Ausztria-Magyarországon készült különleges hosszúsági és szélességi mérőműszerrel állapítottak meg. 1887.
Európa geográfiai közepén barangolhatunk a környező hegyekben, ahol csodás patakok, vízesések várnak minket. Felfedezhetünk egy pisztrángtenyésztő telepet is, és betérhetünk a környéket bemutató kis turisztikai centrumba is.

Nyíregyháza, 2016. augusztus 12.
Fotók: Őry László albumából.

Save

Save

Kérjük, ossza meg máshol is!