A gyógyvíz, a vízesések, és a tájképfestészet

admin
307
találat

Kárpátalja perecsenyi járásában található Rónafüred /Lumsori/ községben egyszerre ó kiváló pihenési, gyógyulási és művészetkedvelői lehetőség kínálkozik.

Rónafüred Ungvártól 52, Perecsenytől 30 km- re fekszik. Gyorstaxival egy óra alatt megjárható az Ungvár – Rónafüred távolság. A település a szépséges Turicska hegyi folyó partján található.

A rónafüredi víz gyógyító erejét már régóta észrevették a helyi lakosok, s az erről szóló történeteket sokan őrizték emlékezetükben, s ezeket a többször visszatérő látogatók is igazolták, akik arról számoltak be, hogy ezek a fürdők javítottak ízületeiken, megnyugtatták idegeiket. Azonban ezt a gyógyhatást nemcsak a rónafüredi forrásvízre igaz. Ennek a kezelésnek a turisztikai vonzereje, különlegessége leginkább abban rejlik, hogy a perecsenyi járás legtávolabbi sarkában is, évszaktól függetlenül a szabad ég alatt zajlik a fürdőzés, így többek között kipróbálhatják az ásványvízzel töltött üstben való gyógyfürdőt is. A turistákat egy 1000 literes tartályba ültetik, majd tüzet gyújtanak alattuk. A vizet  40-45 °C-ra melegítik. Ez a fürdő javítja és izomzat és az idegrendszer működését.

Ez a kád a Turicska patak partján található. Egy vállalkozó építtetett a vízbe egy mesterséges küszöböt, ami kívül tartja a vizet. Amikor a turisták jól „megpárolódtak”, javasoljuk, hogy gyorsan ugorjanak be a hideg folyóvízbe. Ezt a kontrasztos kezelést egy órán belül hasznos háromszor, négyszer megismételni. Különösen télen hatásos ez, amikor a levegő hőmérséklete -10 °C fok alá süllyed. Egy ilyen kúra után visszavonulót fújnak az olyan betegségek, mint a lumbágó, reuma és osteochondrosis.

De más látnivalók is találhatók a faluban. Ezek közé tartozik a Csalogány és a Partizán-vízesés, de valójában összesen öt kisebb-nagyobb vízesés található a település közelében.

Mindezeken túl, ha kor ősszel érkezünk, és szerencsénk van, akkor megcsodálhatjuk a Kárpátaljai Révész Imre Képző és Iparművész Társaság Hollosy Simon alkotótáborát. Egyedülálló élmény rohanó világunkban, a 21. században, hogy az évszázados magyar gyökereken nyugvó kárpátaljai festőművészeket munka közben láthatjuk ebben a csodálatos természeti környezetben, ahol megállt az idő.

Összességében nem csoda, hogy ma már Ukrajna minden részéből jönnek ide turisták, és remélhetőleg a magyarok is felfedezik maguknak Kárpátalja ezidáig ismeretlen kis turisztikai, gyógyászati és művészeti paradicsomát.
Én magam 2013 őszén jártam ott, a kárpátaljai festőművészeknek köszönhetően, de idén télen mint turista, szeretnék abban a híres kádban is megmerítkőzni.

Kárpátalja, Perecsenyi Járás, Rónafüred

Nyíregyháza, 2016. augusztus 12.
Fotók: Őry László albumából.

Kérjük, ossza meg máshol is!