Az elfeledett Jézus-kút

admin ,
1 105
találat
Jézus kút

Nap, mint nap elmegyünk mellett. Bele sem gondolunk mióta állhat ott. Sokan még a városban sem tudnak létezéséről. Nyáron, a nagy hőségben, ha folyik belőle a víz, alátesszük a kezünket és megmossuk benne a tarkónkat, arcunkat, hogy felfrissüljünk. 

Turisták tízezrei fordulnak meg Miskolc belvárosában az Avasi pincesoron, hogy a legfinomabb nedűket kóstolhassák meg. Nem is sejtik, hogy tőlük mintegy 15 perc sétára van egy nem „hétköznapi” kút, amelynek történetéhez számos história kapcsolódik. 

A kút keletkezésének pontos idejét nem tudni. Első írásos megemlítése az 1600-as évekre vezethető vissza. Mint azt a rajta lévő felírat is tükrözi. 

„Az egykori forrás a legenda szerint Jézus emlékét idézi. A város e legtisztább kútjából az 1600-as évektől három évszázadon át gyógy- és ivóvizet merített a vándor és a helybéli polgár. Az emlékét a honfoglalás 1100. évében állítatta Miskolc városa.”

Keletkezése valószínűleg sokkal korábbi időszakra tehető. A fennmaradt írásos jegyzetekből megtudható, hogy 1909-ben teljes körűen felújították. A helyreállítása során a kút köré kis házikót építettek. 

Olyannyira nagy becsben tartották az itt élők e kutat, annyira féltették és óvták a forrás tisztaságát, hogy volt időszak, amikor használatához kulcsot kellett váltani. Mondhatni zarándokhelyé vált az évtizedek alatt. Gyógyító vizéért messziről jöttek, sorban álltak az emberek, hogy megtöltsék kannáikat. Kedveltsége miatt, megpróbálták rossz hírét is venni azzal, hogy azt állították, hogy a forrás vize a közeli temetőből, a sírók alól táplálkozik. 

A II. világháború alatt és után gondozója is volt. Mára a kút vizét a közműhálózat adja, ha működik. Legutolsó felújítása a 90-es években volt. A felújított kutat 1996. augusztus 11.-én avatták fel és szentelték meg. Sokan e forrás vizét még a 20. században is gyógyító erejűnek találták. 

Csodás, gyógyító erejére az alábbi elbeszélések utalnak:

Jézus vándorlásai során megpihent itt, az Avas-hegy lábánál. Botját a a hegy oldalába szúrta, ahol víz kezdett szivárogni. Majd forrás fakadt e szent helyen. Egy másik elbeszélés alapján Jézus ivott e forrás vizéből, amelyet megáldott. Így kapta a Jézus-kút nevet.

Egy másik mese szerint a gyógyulni szándékozó betegnek 13 teli pohárral kellett meginni vizéből, mire meggyógyult. Elmondások szerint egyszer egy beteg férfi felesége egy korsóval ment a kútra, hogy megtöltse a hűs forrás vizével. A korsóba töltött víz színe pirosra váltott és megváltozott az illata is, olyan lett mint a véré. A beteg férfi megitta e vizet, s csodával határos módon felgyógyult. Így terjedt a híre, hogy Jézus vére gyógyította meg. A magyarázat eme csodára a kutatók szerint annyi, hogy a víz színe azért változott vörösre, mert a kút felett borospincék voltak, s a pincékben tárolt egyik hordó megsérült s abból folyt ki a vörös nedű. 

Ki tudja, hogyan történhetett ez. Az egyszer biztos, hogy érdemes felkeresni, s a hűs gesztenyefák árnyékában érdemes néhány percre megpihenni és elmerengni a fenti teóriákon. 

Rövid videót tekinthetünk meg a kútról: https://miskolciszemelvenyek.blog.hu/2017/11/17/jezus_kutja_a_belvaros_sziveben 

Képek: www.google.com

Írta: Szekeres Marietta

Kérjük, ossza meg máshol is!