Csodalámpások

admin
922
találat

Mintha csodaországba csöppent volna a nézelődő. Legalábbis ilyesmi érzés foghatja el, amikor a fűben csendesen, mozdulatlanul ülve több száz apró sárga fény cikázik le-fel, jobbra-balra körülötte. Ezek a sárgán világító apró pontok nem mások, mint a szentjánosbogarak. 

Eljött ez évben is rajzásuknak az ideje. Ugyanis június második felében kezdődik násztáncuk, s 2-3 héten át zajlik ez a természeti csoda. A rajzás akár magányosan is megfigyelhető, de érdemes szakvezetés mellett megtekinteni, hiszen sok érdekességet lehet megtudni róluk a szakemberektől. A programok kb. 1,5 óra hosszúak és sötétedéskor kezdődnek. Esős idő esetén sem marad el a násztánc, hiszen számukra ez egy természetes, biológiai folyamat. Bár a hideg idő nem kedvez neki, ezért a rajzás hossza le is rövidülhet. 

Magyarországon a nagy,- kis- és törpe szentjánosbogarak figyelhetőek meg. A párásabb területeket népesítik be, mint a nyirkos erdőket, mocsarakat, folyó- és patakvölgyeket, réteket. Ez a pár milliméteres állat 2015-ben internetes szavazás során az év rovara címet is elnyerte. A szentjánosbogarak a Lampyridae családba tartoznak, ami ugyebár lámpást jelent. Ezen  tulajdonsága híven tükrözi legfőbb jellemvonását: a világítást. 

A hímek és a nőstények morfológiailag különböznek. A szürkésbarna színű bogarak közül a nőstények a nagyobbak, szárnyaik hiányoznak. A hímek fejlett hártyás szárnyaik révén jól repülnek. A fűben, az aljnövényzeten várakoznak a röpképtelen világító nőstények, akik mozdulatlanul ülnek. A hímek, akik szintén világítanak a levegőben röpködve keresik a párjukat. A nőstények „morzejeleket” bocsájtanának ki felvillanó fények formájában, amely segítségével hívják fel az ellenkező nem figyelmét. Ezek a fényjelzések fajra jellemzőek és kommunikációs szerepük is van. Minden faj más-más kódrendszert használ. Ha egy élőhelyen több szentjánosbogár faj is előfordul, ott a nőstények csak a számukra „érthető” szignálra válaszolnak. Fontos a fény ereje, a villogás szaggatottsága, hossza. Ha a nőstény nem talál párt, akkor kikapcsolja a fényét, s elbújik. Majd a következő napokban újra próbálkozik. A kifejlett állatok életcélja a szaporodás. Párzást követően a nőstények lerakják a petéiket, majd pár nap után elpusztulnak. A fény előállításuk kémiai folyamat útján valósul meg. Szükséges víz, oxigén, luciferin, és a luciferáz nevű enzim a folyamat beindításához. Az oxigén a bogár légcsövein keresztül jut a fénysejtekhez. Ha nincs oxigén, akkor a fénykibocsátás is megszűnik. 

Szentjánosbogár rajzás látható a vácrátóti Botanikuskertben, cserépfalui Látogatóközpontban, soroksári Botanikuskertben, Eplényben, Zircen, Tatán, Felsőtárkányon. Részletes programok az alábbi linken: https://www.szuloklapja.hu/gyermekprogramok/6569/szentjanosbogar-rajzas-2020-7-varazslatos-helyszin-az-orszagban-ahol-iden-megcsodalhatjatok-a-vilagito-bogarakat.html. Az esemény kicsiknek és nagyoknak is mesebeli élményeket kínál, hiszen sokáig fent lehet maradni; éjszaka erődben túrázni pedig igazi élmény. A séták során érdemes esőkabátot, meleg ruházatot, étel-italt pakolni a hátizsákba. 

Még több információ olvasható a szentjánosbogarakról: https://mttmuzeum.blog.hu/2014/12/19/a_2015_ev_rovara_a_nagy_szentjanosbogar_lampyris_noctiluca_529 

Képek forrása: www.google.com

Kérjük, ossza meg máshol is!