A hédervári Árpád-tölgy

admin
753
találat

Győrtől kb. fél óra autóútra van egy kis község, melynek neve Hédervár. Ha arra járunk érdemes felkeresni a község kápolnájának kertjében található kocsányos tölgyfát. Egy kissé megtépázott alakban láthatunk ott egy fát.

Ezen nincs is mit csodálkozni, ugyanis ez az egyik legrégebbi fa csonka hazánkban. De az is lehet, hogy a legöregebb. Élete során dacolt megannyi szélsőséges időjárással. Megélt erdőtüzeket, háborúkat, árvizeket. Ki tudja hány ember életében játszott sorsfordító szerepet vagy volt fontos helyszíne e udvar és az itt álló kocsányos tölgyfa. 

Eme kocsányos tölgynek kora némileg vitatott. A szakemberek kb. 800 évre teszik a korát. Viszont a legendák szerint már 1100 évet is megélt. Ezt a köztiszteletben álló fát az öregek úgy is emlegetik, hogy Árpád-tölgy. Ez az elnevezés utal egyben a legendák szerinti korára, miszerint 907-ben, a pozsonyi csata idején Árpád vezér ennél a fánál ült haditanácsot fiaival és serege fővezérével. Sőt ezen fa törzséhez kötötte ki pompás lovának kötőfékjét is, amelynek nyomai ma is jól láthatók rajta. Így ezen legenda alapján jóval több, mint 1000 éves is lehet ez a tölgyfa. Kinek lehet igaza? Erre pontos választ adni nem lehet. Ugyanis a fát évgyűrűi alapján vizsgálni nem lehet, mert törzsét az idő megemésztette. Akkora rés keletkezett a törzsének középen, hogy ma már át lehet rajta sétálni. A legendára pedig kézzel fogható bizonyíték nincs. De jól is van ez így, higgyünk csak a legendáknak. 

A Quercus roburok, azaz a kocsányos tölgyek messzemenően híresek arról, hogy több száz évet is megélnek. Robusztus, erős, magas, terebélyes fává növik ki magukat. Az Árpád-tölgyre is jellemzőek e tulajdonságok. 14 méter magasan nyúl az ég felé, törzsének átmérője 720 cm, korát pedig fentebb már taglaltuk. 

Sajnálatos módon 2007-ben egy szélvihar óriási ágait lecsavarta. A négy égtáj felé mutató vaskos ágakból csak egy ágát hagyott meg. Ennek ellenére a fa nem adta meg magát ezután sem. Egészséges gyökereivel kapaszkodik a földbe. A vihar után a helyi lakók segítséget kértek, hogy aki tud jöjjön s adjon tanácsot abban, hogyan is lehetne megmenteni a szívüknek oly fontos fát. A segítség hamar jött. Szakemberek, civilek, helyi lakosok fogtak össze. Több megbeszélés, alapos vizsgálat után döntöttek is arról, miként álljanak neki a munkálatoknak. A gyökerét egészségesnek találták, de sajnos a törzse belülről teljesen elodvasodott. Ezért úgy döntöttek, hogy az odvas részektől megtisztítják, ezáltal a további fertőzést megakadályozzák. Ezzel egy időben az ága köré állványt készítettek, melyhez felülről rögzítették. A korhadt részek kibányászása több napig tartott. Ennek következménye, hogy ma olyan nagy rés van benne. 

A fa igaz ma már nem ad akkor árnyékot mint, korábban tette azt. De így is el lehet időzni alatta, elgondolkodni a múlt történésein. 

S ha már a fákról beszélünk július hónaptól ismét elindult Az Év Fája szavazás, ahol a döntőbe jutott 10 fára lehet szavazatot leadni az alábbi linken: https://evfaja.okotars.hu/.

A hédervári tölgy igaz most nincs a jelöltek közt, de a jelenlegi mezőny is igen kiemelkedő. Szavazni lehet – a teljesség igénye nélkül – pl. a Micsky Hársakra, a Geszti Tisza kastély platánjaira, a mélykúti templomdombon lévő Júdásfára, a Napsugár téri juharfára stb. Kedves Olvasó, ha teheti szavazzon!

Képek forrása: https://evfaja.okotars.hu/fa/2014/hedervari-arpad-tolgy 

Írta: Szekeres Marietta

Kérjük, ossza meg máshol is!