A világ legnagyobb könyve a borsodi Szinpetriben

admin
318
találat

Hallott már Szinpetriről? Bevallom őszintén én eddig nem. De örülök, hogy az internetes oldalak között ráleltem e piciny falura. Azért is merem rámondani, hogy pici, mert lakosságának száma 250 fő körül mozog.

A Jósva-patak mentén fekvő Borsod megyei falu kicsinységének ellenére számos történelmi leletet, tárgyat őriz az utókor számára.

A faluban található vízimalom és a felújított magtár több érdekes kiállítással várja a látogatókat. Talán a leglátványosabb eleme a Guinness Word Records által elismert legnagyobb könyv, amely Varga Béla és fia, Varga Gábor papíripari mérnök ötletei alapján készültek el. A könyv, mint ahogyan a képeken is látható elképesztő méretekkel bír. Magát az elkészült könyvet a malom tetőszerkezetén keresztül emelték be végső helyére. Paramétereit tekintve 4,18 x 3,77 méter, 346 oldalas és 1420 kg-t nyom.

Lapjai egyetlen nem ragasztott papír ívből készültek. A könyv 4 év alatt készült el, 26 szakember közreműködésével. A botanikusok, néprajzkutatók, geológusok, zoológusok mintegy két évig gyűjtötték és szerkesztették a könyvben lévő adatokat, fotókat. A könyv az Aggteleki Nemzeti Park élővilágát, a települések népi építészetét, hagyományait és a barlangot mutatja be. Az Argentínából hozatott marhabőrrel bevont fatáblákat fémveretek fogják össze, amelyek biztosítják a könyv nyithatóságát. Lapozni csak több ember összehangolt munkájával lehetséges a közel 16 m2-es oldalakat. Maga a nagykönyv hagyományos kézzel fűzött kódex kötési technikával készült. Kicsinyített más is megtalálható a kiállító teremben.

A vízimalomban helyett kapott állandó kiállításként a Gutenberg nyomda, a papírmalom és a régi egyházi és bibliai könyvgyűjtemény kiállítás is. Működőképes középkori, kb. 140 éves nyomdagépekkel találkozhatunk. Fali tablókon olvashatunk Gutenbergről, a könyvnyomtatásról, a magyar nyomda történetéről. Láthatunk korabeli íróasztalokat, nyomdai kellékeket, betűkészleteket. Életre kell a XV. századi svájci baseli mintára készült papírmalom, melyet a Jósva-patak vize hajtott, egy 7,2 méter átmérőjű alulcsapott vízikerék segítségével. Lehetőség van előjelzés alapján nyomtatásra és papírmerítésre kipróbálására is. A malomhoz tartozik egy nagy zöld övezet, amelynek egy részében egy hatalmas szalamandra tájképi elemet figyelhetünk meg mintegy 1045 m2-en. Teljes hossza 96 méter hosszú. Miért a foltos szalamandrát választották? Mert ez az Aggteleki Nemzeti Park címerállata.

Ha már Szinpetriben járunk, nézzük meg a 250 férőhelyes barokk stílusban épült református templomot. Érdekessége a homlokzati torony, sisakjával. Továbbá a perkupai stílusjegyeket viselő népi házakat is érdemes felkeresni.

Egyéb információk a http://legnagyobbkonyv.hu/ oldalon.

Kérjük, ossza meg máshol is!