A Hadik-kastély és parkja

admin
335
találat

A szlovák határ közelében, a Bódva völgyben fekszik Tornanádaska kis községe. Az 1700-as évek vége felé a falu és környéke a Gyulay család birtokába került.

A család az akkor már itt állott udvarházat építette át barokk stílusú kastéllyá. 1879 után a Hadik család tulajdonára szállt át a falu. A kastélyon a Hadik örökösök változásokat eszközöltek és egy hét hektáros angolparkot is kialakítottak. Az akkori építkezések során érte el mai formáját az U alakú neobarokk stílusú épület.

A kastély középső része foglalja magába a középkori épületet, az alagsorban lévő dongaboltozatos teremmel. A Hadik család bővítései során nyugati szárny, kocsiáthajtó és négyzetes torony is épült. Változatos belső terek, faburkolatú lépcsőház, díszes üvegek őrzik a régi idők emlékeit. A ház homlokzatán, mintegy két emeltnyi magasságban domborműves kő címerpajzsokat láthatunk, melyek a gróf Gyulay és a gróf Hadik család címerei. A kastélyban Robert Townson angol világutazó is megszállt. Az általa írt könyvben említik elsőként a Nádaska fölötti mészkőplató üregeit és zsombolyait.

A hegyoldalon lévő park területét évig töltötték fel a szekerekkel ide hordott földdel. A park több száz növény és fafajjal büszkélkedhet. A világ távoli részeiről is hozattak különféle növényeket. Különlegességei a gyönyörű 30-40 cm törzsátmérőjű mamutfenyő, a több száz éves akácfa, a cirbolyafenyő, a kaukázusi jegenyefenyő, a tuja- és a tiszafa félék. A parkban lévő tó gyönyörű, nyugtató látványt nyújt a pihenni vágyóknak. A főbejárat előtti kertben 15. századi velencei kút és hozzá tartozó húzószerkezetet figyelhetünk meg.

A kastély jelenleg oktatási intézményként, diákotthonként működik. Szabadon látogatható a parkja.

A faluban található még egy református harangtorony és egy barokk stílusú római katolikus templom. Illetve a Kecskevár vár romjai is a közelben vannak, ami magyar-szlovák határon fekszik. Az itt élők épp úgy tartják sajátjuknak, mint a szlovák oldalon fekvő Szádudvarnokiak.

Kérjük, ossza meg máshol is!