Aeropark

admin
438
találat

A repülés fantasztikus érzéseket kelt az emberekben. Bár vannak, akik félnek tőle. Azoknak csak ajánlani tudom, hogy tekintse meg az Aeroparkot.

Az ott szerzett élményeknek köszönhetően talán változik a viszonyuk a repüléssel, azzal összefüggő félelmeikkel kapcsolatban. Mindenkinek ajánlani tudom, családi, óvodai, iskolai kirándulásnak, baráti társaságoknak, a repülőgép szerelmeseinek.

A park Budapesten, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálja mellett helyezkedik el. A múzeumban több nyugalmazott géptípusba mászhatunk be és betekintést nyerhetünk a repülőtéri kiszolgáló eszközök típusaiba is. Olvashatunk a magyar közforgalmú repülés elmúlt 60 évéről, annak fejlődéséről, a Li-2 típustól a Tu-154-es típusig. A látogatás alatt ingyenesen igénybe vehető a repülőszimulátor, ennek segítségével kipróbálhatjuk milyen vezetni egy gépet, milyen a repülő kapitányának lenni. A szimulátor több repülőgéptípus szimulálására is alkalmas, téli időszakban azonban nem üzemel. A Múzeumok Éjszakáján pedig minden olyan gép, ami egyébként lezárt akkor megtekinthető, továbbá a II-14-s gép hajtóművét be is indítják a látogatók kedvéért.

Az Aeropark története 1988-ban indult, amikor is a Közlekedési Múzeum főigazgatója és a Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság vezetője bejelentette a repülőtéri skanzen megalapítását. Maga a kiállítás csak 1991-ben nyílt meg. A kiállítás gyűjteménye az évek során további eszközökkel bővült, ’93-tól állandó jelleggel látogatható. 2014 óta Aeropark néven működik. A park jelentős változáson ment át, a területet parkosítottak, a repülőgépek külső-belső tisztítást kaptak, több lett a földi kiszolgáló eszköz, a HA-MOG is külső felújítást kapott. http://aeropark.hu/

A kiállítás megtekintése mellett lehetőség van szervezet keretek között a reptér látogatására is 2-3 órás buszos túrák keretén belül. A túra megkezdése előtt biztonsági ellenőrzésen kell átesni. Közvetlen közelről figyelhetjük meg a gépeket, azok le- és felszállását, lehetőség nyílik kiszállni a buszból a repülőtér bizonyos pontjain. Érezhetjük a kerozin illatát, a hanghatásokat. A túra alatt láthatjuk a reptér tűzoltóbázisának egyikét, poggyászrakodást, üzemanyagtöltést, utasok ki- és beszállását. A futópálya küszöbnél a toronyirányítás rövid időre felkapcsolja a pályafényeket. Ha szerencsénk van leszálló gépet is megfigyelhetünk. Megtudhatjuk mire valók a radarok, hogyan működnek. Mire szolgál a torony, hány tonna teheráru fordul meg évente. Mi célt szolgálnak a műszaki előterek, hangárok, mi azok feladata, hogyan történik a repülőgép műszaki vizsgája. És még több izgalmas kérdésre kaphatunk választ. http://www.repterlatogatas.hu/

Fontos, hogy mindenképpen tájékozódjunk előre!

Kérjük, ossza meg máshol is!