Csicseri tájház

admin
139
találat
Csicseri tájház

A kelet-szlovákiai síkságban, az Udacs patak partján helyezkedik el Csicser községe. Helytörténeti emléktárgyait mutatja be a tájház a látogatók számára, amely a 19. században épült.

Egy sikeres pályázatnak köszönhetően a község 2011-ben vásárolta meg a vályogból épült régi parasztházat, ahol a Gönci család lakott. Lépésről-lépésre, a helyi idős emberek tapasztalatát segítségül hívva, hagyományos módon újították meg a porta kül- valamint belterületét. A tájház a valaha Csicserben élők munkaeszközeit, ruházatait, valamint örökségeit mutatja be az idelátogatók számára. Az első szoba berendezése a reformátusok puritánságát tükrözi, a pitvarban muzeális tárgyak kiállítására került sor, mint például karos láda, díszes kancsók, valamint hímzett fali dekorációk.  A hátsó szoba pedig a vallási sokszínűséget mutatja be. A falakat akkoriban fehérre festették, az ablakokat kisméretűre tervezték, a mennyezetet pedig fagerendák alkották, amely különleges hangulatot adott a háznak. 

A ház hátulsó részében található meg az ól, ahol betekinthetést nyerhetünk a múltbeli parasztemberek gazdálkodásába. Itt számos olyan mezőgazdasági eszköz tekinthető meg, amely a mindennapi munka elvégzéséhez volt szükséges: gereblye, kasza, kaszakő, szénavilla, sarló stb. Az ól mellett külön bejárat nyílik a nyárikonyhába, amelynek alapvető funkciója a megtermelt javak feldolgozása volt. Itt végezték az asszonyok a mindennapi teendőjüket, főztek, sütöttek, mostak, míg a férfiak a nehezebb fizikai munkákat végezték a házon, a földeken, valamint az állatok körül. Az emberek számára a legfontosabb értékeket a föld és az istállóban élő állatok jelentették. 

A házhoz tartozó portát fakerítés fogja körbe. Bejáratát egy fából faragott Székelykapu ékesíti, amelyen jelen van Csicser jelképes címere, valamint egy felirat, amely a következő: „ Őseidnek szent hitéhez, nemzetednek gyökeréhez testvér ne légy hűtlen soha. Minden faragásnak, valamint szimbólumnak jelentése van. A szimbólumok legtöbbször égitestek (nap, hold, csillag), tulipán, galamb és szív ábrázolások. 

A felújított épület 2018. szeptember 2-án került átadásra, melynek célja megőrizni a múltat a jelen- és a jövő generációinak. A tájház legfőképpen az élet mindennapi eszközeinek, berendezéseinek, valamint használati tárgyainak a megóvását hangsúlyozza. 

A tájház kiválóan együttműködik a községgel, a helyi alapiskolával, illetve az óvodával, akik szintén közreműködtek a tájház megalakulásában, s azóta a különféle rendezvények megszervezésében. A tájház mindenki számára látogatható, és nagy szeretettel várja az érdeklődőket. 

 

Támogatóink:
Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt., az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Kérjük, ossza meg máshol is!