A kulturális központtá alakult víztorony

admin
303
találat

A nagyerdei víztornyot 1913-ban kezdték el építeni, amely 1000 m3 víz befogadására volt alkalmas. Az I. világháború idején a város vízellátási és csatornázási rendszer kialakítása megtorpant,

de az azt követő ’20-30-as években rohamos fejlődésnek indult. Magát a víztornyot Fried és Adorján építési vállalkozók tervei alapján készítették el vasbeton szerkezetből. Az építmény körszimmetrikus alaprajzú, körben 8 db, 20 méteres vasbeton pillért állítottak fel, amelyre egy kb. 10 méter magas, hengeres vasbeton víztartályt helyeztek fel. Ennek tetejére egy 6 méter sugarú bádogtetős félgömb került. Az akkori víztorony 4 szintje közül, az egyikben szolgálati lakás lett kialakítva, illetve terasz, majd vendéglő. A tervek között szerepelt egy kávéház létesítése is, de ez nem valósult meg.

1994 óta védetté nyilvánított víztorony ma a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum fennhatósága alá tartozik, a Klinikai Központ biztonsági víztartalékaként üzemel. Pályázatnak köszönhetően sikerült megújítani ezt az ipartörténeti emléket, ezáltal a létesítmény nemcsak nyári időszakba látogatható. Továbbá számos kulturális lehetőséggel szolgál az egyetemistáknak, családoknak, turistáknak.

A kiáltótérből csodás panoráma nyílik a Nagyerdőre, az Egyetemvárosra és Debrecen városára. A torony előtt kialakított tér időszakos tárlatok, előadások, koncertek megtartására is alkalmas. Információs pont segíti megismertetni Debrecen turisztikai látványosságait. A kávéház és fröccsbár kellemes időtöltést biztosít egy jó beszélgetéshez, pihenéshez. Hiszen a kilátótérbe vezető 207 lépcső megmászása után jól esik majd a láblógatás.

A Nagyerdei Víztorony felújítása során mintegy 3000 m3 földet mozgattak meg, 4200 m2-en festették át a homlokzatot, 600 m3 betont és 350 m2 üveget építettek be. A tartályban lévő vizet leengedték, így a belső víztér is teljes festést kapott. Az épület látványos megvilágításáért 72 db színező lámpa felel. Elmondható, hogy a torony kívül-belül megújult. A tervek alapján kialakítanak még egy 12 méteres mászófalat is, ami a torony közepén helyezkedik el. http://www.nagyerdeiviztorony.hu/

Kérjük, ossza meg máshol is!