A Nagydobronyi Tájház

admin
151
találat

2019 januárjában került átadásra a Nagydobronyi Magyar Ház, melyben rendezvényeket, konferenciákat szervez a helyi közösség. A nagydobronyiak tisztelik a hagyományaikat,

ezért semmiképp sem szerették volna, ha a modern magyar ház mögött álló autentikus parasztház végleg elbontásra kerül. Korabeli ábrázolások alapján újjáépítették a parasztházat, mely azóta is tájházként, múzeumként funkcionál, s melyet bárki megnézhet, ha épp arra jár. 

A Nagydobronyi tájházat tehát az alapoktól építették újjá. Az eredeti túl közel helyezkedett el a magyar házhoz, ezenkívül statikailag is az újjáépítést javasolták a szakemberek. „A mesterek azonban odafigyeltek arra, hogy minden építési folyamat a régi eljárásoknak megfelelően történjék, így megmaradtak a faragott gerendák, a döngölt agyagpadló stb.” – mondta el ott jártunkkor Szanyi Zsolt, az épület gondnoka. 

A ház hagyományosan háromosztatú. Elöl az úgynevezett tisztaszoba található, melyet ritkán használtak. Itt helyezkednek el a legelőkelőbb bútorok. A falat szőttesek, hímzett falvédők díszítik, némelyiken egy-egy bibliai igével. Láthatunk itt díszes almáriumot, vetett ágyat és bölcsőt is az 1920–’30-as évekből.

Középen főzőhelység található korabeli konyhai eszközökkel. Itt tartózkodtak a legtöbbet. A legutolsó szoba egy tároló helyiség. Itt régi használati tárgyakat találunk (mosóteknő, favilla, fejőedény, stb.). A falakat régi képek díszítik, melyek megörökítik az egykori nagydobronyi életet, viseletet, parasztházakat. Néhány képen azt a házat is láthatjuk, mely a mostani tájház alapjául szolgált. Egy kárpátaljai út során mindenképpen érdemes felkeresni ezt a látványosságot. 

Támogatóink:
Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt., az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Kérjük, ossza meg máshol is!