Nagymuzsalyi Gasztro- és Bornap

admin
744
találat

A Kárpátaljai Magyar Borászok Egyesülete (KMBE) a Beregszászi kistérséggel karöltve minden év szeptemberének végén megrendezi

a Nagymuzsalyi Gasztro- és Bornapot. Ebből az alkalomból nemcsak borkedvelő turisták, de rengeteg család is ellátogatott a település Iskola utcájába, hiszen a jó borok mellett bográcsban főtt ételek, vidámpark, játékos versenyek és színvonalas kulturális műsorok is várják a vendégeket.

Miközben főtt a babgulyás, töltött káposzta, csöves kukorica és egyéb ételkülönlegességek, a közönség az óvodások táncát láthatta, majd ezt követte az iskolás gyerekek műsora. A nagydobronyi Hímes Néptáncegyüttes szüreti, nyírségi és nagydobronyi táncokat adott elő, de fellépett a Kék Viola néptánccsoport is az I. Nagymuzsalyi Gasztro- és Bornapon.

Mester András elmondta, hogy a gasztronómiai fesztiválok aktív szervezése 2006-ban kezdődött, majd 2010-re sok rendezvény elmaradt a támogatás, összefogás hiánya miatt. A KMTT elnöke hangsúlyozta, hogy milyen fontos szerepet vállaltak a nagymuzsalyi emberek a rendezvény lebonyolításában, és azt kívánta, hogy 10-20 év múlva is sikeresen tudják összefogással megrendezni ezt a színvonalas eseményt.

A gasztronómiai rendezvényen a szervezők külön figyelmet fordítanak arra, hogy minden evőeszköz lebomló anyagból készüljön, így kímélve a környezetet. Mire megfőttek az ételek, megérkeztek a turistákkal telt buszok is, és újra csattogtak a csizmák a színpadon, hullámzott a népzene az iskolaudvaron, jó hangulatot teremtve a magyaros ételek fogyasztásához. Fellépett a Kokas Banda és a Hímes Néptáncegyüttes. Délután már mindenki a főzőverseny eredményét várta. Meg is született a végeredmény, bár a zsűrinek nagyon nehéz dolga volt, hiszen minden csapat rendkívül finom ételt készített, de végül az Ízőrzők csapaté lett a legfinomabb étel az I. Gasztor- és Bornapon. Késő délután megkezdődnek a vetélkedők, újra összegyűl a közönség, s az emberek az asztaloktól felállva is jót szórakoztak. Előkerülnek a telefonok, sokan videofelvételt vagy fotót készítettek. A férfiak hordógurítása után jöhettek a gyerekek, akik a névvel ellátott libákat próbálták minél gyorsabban körbeterelni több-kevesebb sikerrel. Majd szőlőt is taposhattak a bátor jelentkezők, mely versenyben az nyert, aki előbb kitaposott egy pohár mustot. A játék, móka és kacagás után hagyományosan kezdetét veszi a szüreti bál.  

Tóth János

Támogatóink:
Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt., az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Kérjük, ossza meg máshol is!