A Károlyi család kriptája

admin
126
találat
A Károlyi család kriptája

A község központjában található az a műemlék, melyet a helyiek csak a kaplonyi kriptának neveznek, és a környéken mindenki által ismert Károlyi grófok

temetkezési helyeként látogatnak az arra járók. A pár kilóméterre található nagykárolyi Károlyi-kastély megtekintése után a látogatók gyorsan eltalálnak a ferences szerzetesek szolgálatában álló templom, melyet 1848 után az addig ott álló bencés monostor helyén szenteltek fel, mely egy 1200-as évekbeli bazilika utódjaként tartották számon. 

A műemlék-együttes tulajdonképpen három részből tevődik össze: a Páduai Szent Antal tiszteletére felszentelt ferences templom, az ehhez tartozó rendház, valamint a környék fő uralkodói családjának kriptája, mely a templom szentélyéhez csatolt. A ma megtekinthető kripta és templom 1848 óta áll, ugyanis 1834-ben egy  földrengés során a korábbiak elpusztultak. Az azóta őrzött kripta a templomhoz viszonyítva alacsonyabban helyezkedik el, mint annak a szentélye

A lapos tetejű tornyaiban és rózsaablakaiban román stílusú Páduai Szent Antal templom valamint a kripta a grófi család jó barátja, Ybl Miklós tervezései alapján készült, a díszes síremlékek koporsói pedig négy csoportra oszthatók. A legrégebbi koporsók a 17. századból maradtak fenn, és viszont a bronzból öntött koporsók közül csupán egyet sikerült megőrizni, viszont találunk a modern temetkezési szokásoknak megfelelő stílusjegyeket is. Emellett megtekinthetünk hármas koporsókat, melyek a 18. században készültek és bécsi császári kriptára utaló jegyeket viselnek, valamint ugyanabból a korból származó rézborítású, domborműveket viselő koporsókat is. A kriptában eltemetett 36 Károlyi családtag koporsóján kívül hozzájuk kötődő tárgyak is megtekinthetők, például családi címer, portrék, valamint hímzett címer, melyet a nagykárolyi piarista templomban szintén őriznek. 

A templom és a kripta ingyen áll a látogatók rendelkezésére, a helyiek büszkeségükként mesélnek róla, annak történelméről. A település összetartó katolikus közösségnek örvend, akik méltó őrzői a Károlyi család kriptájának, és tiszta hittel töltik meg a templomot napról napra.

Fotó: https://www.kolcsey.org/magyar-emlekek/partium/kaplony/ 

Támogatóink:
Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt., az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Kérjük, ossza meg máshol is!