Vízi tanösvény

admin
384
találat
Vizi tanösvény

Kelet-Szlovákia déli részén, Alsó-Zemplénben, egy magyarok lakta kis faluban helyezkedik el Abara községe. Ebben a községben 2019-ben a „Vízi kalandút megvalósítása

a Bodrog folyó és mellékfolyói mentén”  projekt segítségével valósult meg a vízi tanösvény. Az ösvény szakaszának hossza 3 km. 600 méter hosszan  egy fából készült gyaloghíd van kiépítve a Laborc folyó holtága fölött, amelyet mocsaras erdő vesz körül. A tavasz eljöttével, illetve nyáron a leglátogatottabb a turisták körében. Gyakran ellátogat ide az ember ha csak egy kis nyugalomra vágyik. Személyem szerint a legszebb tavasszal, ilyenkor újraéled a természet és maga az ösvény is.

A vízi tanösvény után egy kavicsos járda van kialakítva, amely elvezet egy madárleshez. A járda mentén pihenőhelyek vannak, ahol megpihenhetünk  túrázásunk közben. Gyönyörű, hatalmas fákkal körülvéve csodálhatjuk a természet szépségeit, hallhatunk békaszót, madarakat énekelni, néha még egy-egy mókus is előbújik. Egyes növények illetve állatok szintén megtekinthetőek az ösvény mentén az egyes információs táblákon, amelyek bővebb információkat adnak számunka a környékbeli állatvilágról valamint növényvilágról.

A madárles egy rét mentén helyezkedik el, amelynek tetejéről meg lehet csodálni a környező tájat. Amint tovább folytatjuk sétánkat, kijutunk egy újonnan kiépített kerékpárúthoz. Ezen az úton keresztül juthatunk el a Laborc folyóhoz. Akik szeretik a vízi kalandutakat, azok számára lehetőség nyílik a Laborc folyón a csónakázásra is.

Támogatóink:
Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt., az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Kérjük, ossza meg máshol is!