Ásványvizek királynője, Borszék

admin
382
találat
I z r forrás

Gyönyörű táj, kiépített sétányok, tenni akaró emberek, számos borvízforrás és fürdő fogadja a Borszékre érkezőt. „Szebb és minden tekintetben érdekesebb vidéket alig lehet elképzelni

Borszék környékénél: mintha a mindenható természet egy varázskertbe akarta volna foglalni az isteni jótékonyság e helyét, hogy azt ne csak hasznossá, hanem gyönyörködtetővé is tegye” – írta Orbán Balázs, Székelyföld leírása könyvében és ezt vallják az ott lakók mai napig is.

Az ózonnal dús friss levegő, a csodálatos növény- és állatvilágának köszönhetően Borszék Románia egyik legkeresettebb turista úti célja lett. A legtöbb turistát ásványvizei, a gyógyfürdő, az ivókúra és a környék lenyűgöző szépsége vonzotta és vonzza mai napig a vidékre. A borszéki borvizet Ferenc József császár az Ásványvizek királynőjének is nevezte. Az ásványvizek nagybani értékesítése két osztrák polgár nevéhez fűződik, Günther és Zimmethausen, ők 1806-ban bérbe vették a területet és palackozni kezdték az ásványvizet, majd bemutatni különböző nemzetközi vásárokon. A kezdetekről a Borvízmúzeumban korabeli dokumentumokat is őriznek. 

Borszéken több borvízforrás is van, tizenötöt tartanak nyilván, melyből közel tízet felújítottak és vizét kóstolgatni lehet. Az igényesen kiépített borvízforrások környéke igazi látványosság, hiszen úgy lett felújítva, hogy az eredeti elképzelést követték. Többek között látogatható a Kossuth-forrás, a Boldizsár-forrás, a László-forrás, a Lázár-forrás és a Pierre Curie-forrás. Fontos tudni, hogy a források ásványvizének összetétele és gyógyhatása különböző. A Madonna-forrástól mintegy 40 méterrel, a Boldizsár-forrás szomszédságában található forrást az 1840-es években helyezték használatba. Nevét a szárhegyi gróf Lázár László főkormányszéki tanácsosról kapta, aki az 1870-es években Borszék felvirágoztatásáért nagyon sokat tett. Ez a forrás a község lakói és a vendégek házi ivóvíz használatára volt fenntartva. A kalcium bikarbonátos, magnéziumos, nátriumos, szénsavas vizet ivókúraként használják többek betegség kezelésére, mint például a vastagbélhurut, tápcsatornai megbetegedések, savelégtelenséges gyomorhurut, magas vérnyomás, kóros súlyfelesleg stb.

Borszéken immár karnyújtásnyira van az új wellness és kezelőközpont  megnyitása, a város polgármestere Mik József közel tizenöt éve dolgozik a fürdőváros fejlődéséért, azt ajánlja: „Ne felejtsék otthon a fényképezőgépet, bármelyik évszakban lencsevégre kaphatják Borszék természeti szépségeit, gazdag növény- és állatvilágát”.

Fotók és további információk:

http://www.visitgyergyo.ro/hu/Forras-Borszek/Boldizsarmadonnahoria-Forras-3-Forras-u25273.html#sthash.j5AugHIL.dpbs

http://www.visitborsec.ro/hu/Forras-Borszek/Pierre-Curie-Forras-u25287.html#sthash.HQQ4J8gT.dpbs  

http://www.visitgyergyo.ro/hu/Forras-Borszek/Kossuth-Forras-10-Forras-u25281.html#sthash.Rta5G8Vn.dpbs  

https://www.szekelyfoldiinfo.ro

https://statiuneaborsec.ro/hu  

Támogatóink:
Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt., az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Kérjük, ossza meg máshol is!