A felfedezés lehetőségei Szejkefürdőn (Székelyudvarhely, Hargita megye, Erdély)

admin
288
találat
Szejkefürdő

Székelyudvarhelytől csupán négy kilométerre található Szejkefürdő, a város lakóinak talán egyik legkedveltebb pihenőhelye.

Egyesek szerint a hét fáradalmait úgy vészelik át a székelyudvarhelyiek, hogy belekapaszkodnak az ezen helyen történő piknikezés, heverészés, sétálgatás, biciklizés gondolatába (s amíg a főnök rájuk nem pirít, hogy folytassák munkájukat, képzeletben is szívesen elidőznek ezen a helyen). Amellett, hogy ideális kikapcsolódási lehetőség – akár családok, párok, vagy csak a természetbe kívánkozó, a város zajától szabadulni kívánó egyének számára –, kulturális és történelmi kincseket is őriz Szejkefürdő.

Induláskor eldönthetjük, hogy bicikliúton vagy gyalogszerrel szeretnénk megközelíteni a helyet – az út mellett párhuzamosan futó bicikliút és sétálóösvény mindkettőre lehetőséget ad Székelyudvarhely irányából. Egy szejkefürdői látogatás során három dolgot nem szabad elhalasztanunk: mindenképp fel kell keresnünk a szejkefürdői borvízkutat, Orbán Balázs síremlékét és jegyet kell vennünk a Mini Erdély parkba. A következőkben erről a három látványosságról szeretnék röviden beszámolni. 

Szejkefürdő a nevét a „szejke” szóról kapta, melynek jelentéséhez, a néprajzosok szerint, a zavaros víz társul. Az itt található gyógyvíz ugyanis szürkés és tengervízhez hasonló. A borvízkutat a látogató már a főútról láthatja, egy fából épített, fedett házikó ad otthont a folyamatosan csobogó víznek. A házikóhoz nem tartoznak falak, s ha nagyon fülelünk a megfelelő irányba, hallhatjuk a közeli hegyek faláról visszhangzó csobogást.  Érdekes és nem mindennapi íze van ennek a forrásnak, enyhén vasas ízével és szúrós illatával nyújt egyedi ízvilágot a kóstolónak. Ez a víz már nagyon rég óta csitítja a közeli népek szomját, s abban az időben, amikor még nem léteztek autók, szekérrel hordták be a városba hatalmas korsókkal a vizet. A kis fa házikó árnyékában megpihenhet az arra járó és kis informatív jellegű táblákról olvashat a borvízről. Ha már a szomjúságunkat orvosoltuk, akkor fel a hátra a hátizsákot és irány Orbán Balázs síremléke! 

Orbán Balázs a Székelyudvarhely melletti Lengyelfalván született székely családban, iskoláit Székelyudvarhelyen végezte. Amellett, hogy bejárt olyan nevezetes helyeket a világon, mint Konstantinápoly, Egyiptom, Kis-Ázsia stb. Székelyföld minden szegletét is bebarangolta. Útja során eljutott minden várromhoz, településhez, természeti ritkasághoz s eközben szakadatlanul jegyzetelt, írt, fényképezett – s így mintegy megörökítette A Székelyföld leírása történelmi, régészeti, természetrajzi s népismereti szempontból című hat kötetes főművében Székelyföld minden apró részletét és csodáját. Annak a kedves tájékozódónak, kirándulónak, aki komolyabb szándékkal szeretne Székelyföldön mozogni, mindenképp ajánlatos az ő írásait is olvasni – sok szempontból jobb, mint egy hagyományos térkép! A síremlékhez székelykapuk sora vezeti ki az utazót, s az utolsó székelykapu, amely Orbán Balázs sírjához a legközelebb áll, az volt az író saját kapuja. Nem maradtak el egymástól, ahogy Orbán Balázs sem Székelyföldtől s a szeretett Szejkefürdőtől – kívánságát s kérését tiszteletben tartva, ezen a helyen nyugszik örök nyugalommal a nagy székely író. 

A harmadik s egyben utolsó látványosság Szejkefürdőn a Mini Erdély park. Ha járt már a kedves olvasó a szarvasi Mini Magyarország Makettparkban, akkor már ismerős számára az az univerzum, amelyet a szejkei Mini Erdély Park látványa nyújt. Az élményparkban gyerekek és felnőttek egyaránt tölthetnek el minőségi időt, és még egy mini székely gőzösön is utazhatnak a park területén. Az itt eltöltött idő alatt, a látogató több mint kilencven erdélyi történelmi épület és középkori vár makettjével találkozhat, s ezek informatív leírásából ismerkedhet Erdély hátrahagyott történelmi kincseivel.   

Képek forrása:

Támogatóink:
Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt., az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Kérjük, ossza meg máshol is!