Fehér arany a talpunk alatt: a parajdi sóbánya, Só-szoros és Só-szakadék. (Parajd, Hargita megye, Erdély)

admin
430
találat
Parajd

Ha Székelyföldön járunk és Székelyudvarhely környékére tévedünk semmiképp ne hagyjuk ki azt a lehetőséget, hogy eltöltsünk néhány napot Parajdon, a székely só hazájában.

Amellett, hogy izgalmas látogatást tehetünk egy sóbánya gyomrában a föld alatt, a felszínen is barangolhatunk a só-fedte tájon, miközben hófehér, csillogó sósziklákban és sóhegyekben gyönyörködhetünk. A kérdés már csak az, hogy masszív só-mennyezetet vagy tiszta kék eget szeretnék a fejünk felett tudni, miközben a fehér arannyal, a parajdi sóval barátkozunk. 

Parajd környékén található Sóvidék Európa egyik legnagyobb sókészletének bölcsője, ahol már a római korban is sót bányásztak az emberek. A sókitermelés mellett azonban Székelyföld egyik legkülönlegesebb látványosságává nőtte ki magát az elmúlt évek során túra-útvonalaival és bányájával. Figyelem, nem a Holdon járunk, csak olykor-olykor megviccel bennünket ez a táj egyedülálló kinézetével! Az ezeken a helyeken történő időtöltés gyógyhatással bír s ezért gyógyközpontként is csalogatja a látogatókat: a légúti megbetegedésekkel küszködők itt 120 méter mélyen a föld alatt, a sóbánya gyomrában részesülhetnek kezelésben. A 120 méter mélyen található teremben, az „50-es szinten” szanatóriumi központot rendeztek be. A sóbánya emellett szórakozások gazdag tárházát biztosítja kisgyerekes családok számára is remek kikapcsolódási lehetőségnek bizonyul: világítással, szellőztetőrendszerrel ellátott termeiben játszóterekkel, kalandparkkal, sport-lehetőségekkel, sőt ökomenikus istentiszteletekkel is találkozhatunk, a bányában megépített kápolnában. Kábel nélküli internet is működik a föld alatt, bár személyes tapasztalatom, hogy jobb eltenni ilyen helyeken a telefont és gyönyörködni abban, ahol éppen vagyunk. A kellemes sós levegő segít a relaxációban és a bőrre is jótékony hatással van, úgyhogy, ha csak szépülni és kikapcsolódni volna kedvünk, tegyünk egy sétát a hatalmas nagy falak között. A bányalátogatás autóbuszokkal történik, az autóbuszok Parajd központjából, a főút mellől indulnak és minden félórában lemennek a bányába. Fantasztikus élmény és látvány odalent lenni, s apró kezeinket hozzámérni a hatalmas nagy gyógyító erejű sófalakhoz. 

Szívbetegeknek, magas vérnyomásban szenvedőknek és klausztrofóbiásoknak azonban nem ajánlják a bányát. Számukra további lehetőségek nyílnak Parajdon: megismerkedhetnek a Só-szorossal, a Só-szakadékkal és egy gyógyhatású meleg sósvizű strandot is meglátogathatnak. A szoroshoz kiépített tanösvény vezet és olyan természeti élmény vár bennünket ezen az útvonalon, hogy nem egyszer kell megcsípnünk magunkat ahhoz, hogy magunkhoz térjünk. Hogy rájöjjünk nem álmodunk, és nem egy másik bolygóra tettük be épp a lábunkat, csak a székely só hazájába, Parajdra.    

Képek és forrásaik:

Támogatóink:
Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt., az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Kérjük, ossza meg máshol is!