A Laskói Paprikafesztivál

admin
492
találat
Helyi termékek Laskó

A horvátországi magyar többségű falu Laskó, a Drávától északra fekszik, Eszék város közlében. Mint a többi környező település Laskó is sokat küszködött a múltban.

A török évtizedekig regnált felette, a 20. században pedig több határ is átvándorolt rajta. A helyiek tevékenységi köre is sokszor változott az évek során, mely hatással volt a helyi kultúrára is.  

        Az 1800-as években még városi címet viselő halászfalu volt, aztán a mocsárlecsapolásokat követően mezőgazdasággal foglalkoztak az emberek. A halászathoz fűződő motívumok és hagyományok azonban a mai napig a falu szerves részét képezik. A térségben egyre nehezebb csupán a mezőgazdaságból megélni, még akkor is, ha termőföldjeik humuszos talaja a legjobb terméshozamokat adja az egész országban. Laskó lakossága azonban találékony, a történelem tanította erre őket. Megtalálták azt a terméket, melynek nincs párja a régióban, a Drávaszögi aprópaprikát, melyet az ország távolabbi régióiban és Dalmáciában csak piros aranyként említ a horvát közösség.

      A drávaszögi aprópaprika népszerűsítésére rendezik meg minden év októberében a Laskói Paprikafesztivált, amely mára már a legnagyobb Eszék-baranya megyei rendezvényei közé nőtte ki magát. A Drávaszögben sokak megélhetését biztosítja az aprópaprika termelés, mivel az csak az ország észak-keleti részén lehetséges. Ezt felismerve rendezték meg az első paprikafesztivált Laskón 12 évvel ezelőtt. Évről évre többen látogatják azt, a 2021-es évben már több ezer hazai és külföldi, zömében magyarországi látogatót fogadott. A rendezvény tematikája a fűszerpaprika- és a magyar hagyományok köré épül, így minden horvát tudja az országban, hogy az igazán minőségi fűszerpaprika magyar termelőtől származik. A fesztivál kétnapos, és keretein belül kultúrműsorok, könnyűzenei előadók, gyermekfoglalkozások és a termékeiket népszerűsíteni vágyó helyi termelők várják az érdeklődőket. Emellett pedig minden évben horvát és magyar sztárvendégek lépnek fel a vendégek szórakoztatása érdekében. A Paprikafesztivál legérdekesebb momentuma a halpaprikás főző verseny, melyre két ütemben kerül sor, és a Kárpát-medence minden szögletéből érkeznek versenyzők, a győztesek pedig minden évben értékes ajándékokat kapnak jutalmul. A helyi termelőktől pedig hazai és minőségi termékeket vásárolhatnak a látogatók, így a városiak számára is vonzó desztináció. Aki minőségi kikapcsolódásra vágyik a magyar hagyományok jegyében azt tárt kapukkal várja a Laskói Paprikafesztivál minden év októberében!

Támogatóink:
Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt., az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Kérjük, ossza meg máshol is!