Középiskolások Művészeti Vetélkedője

admin
101
találat
KMV

A Középiskolások Művészeti Vetélkedője egy többnapos rendezvény a vajdasági magyar középiskolások részére, ezzel Szerbiában, és szélesebb környezetében egyedülálló.

A vetélkedőn Vajdaság összes középiskolájának magyar ajkú diákjai részt vehetnek, csakúgy, mint a külföldön tanuló magyar diákok. Körzeti vetélkedők előzik meg a központi rendezvényt, a döntőre minden évben április folyamán Óbecsén kerül sor. Ezen a legjobbak vetélkednek több műfajban: szavalásban, prózamondásban, drámai monológban, megzenésített versekkel, önálló verssel, novellával, publicisztikával, értekező prózával és humoreszkkel.

A KMV része még a képzőművészeti, Szín- és filmművészeti-, valamint a népzene- és néptáncvetélkedő. Ezeken kívül minden évben megrendezésre kerül, a Híd folyóirat szerkesztőségének segítségével, a műfordítói vetélkedő, a Zentai Városi Múzeum közreműködésével pedig a néprajzi vetélkedő. A képzőművészeti vetélkedő része még a plakátpályázat, melynek a nyertes munkája lesz az az évi KMV hivatalos plakátja, mely Vajdaság összes helységében hirdeti a rendezvényt.

A Vetélkedő megszervezésének ötlete 1966/67-es tanévre vezethető vissza, amelyben Kartag Nándor, az óbecsei Gimnázium akkor induló magyar nyelvű osztályának tanulója vetett fel. Az akkor alakult gimnáziumi önképzőkör ugyanis igen jó kapcsolatba került a zentai gimnázium már működő önképzőkörével. Az ötletet az akkori tanárok is felkarolták, és 1967-től beindult a vetélkedés. Az első évben még csak a gimnazisták vehettek részt versmondásban és irodalmi versenyágban, de 1968-tól bővült a műfajok és a résztvevők tábora is, már valamennyi magyar nyelven is oktató középiskola diákjai részt vettek a vetélkedőn. A következő évek a folytonos bővülést hozták. Előbb a képzőművészeti ág, majd a hangszerszólisták is csatlakozhattak, és így bővültek évről évre a lehetőségek és velük a résztvevők tábora is. A KMV egyedülálló olyan téren is, hogy mára már külföldi, más nemzetiségű résztvevői is vannak.

A vetélkedő az eltelt negyven év alatt számos változáson és megpróbáltatáson is átment, de a kitartó szervezőknek, középiskolai tanároknak, és a középiskolásoknak köszönhetően fennmaradt. A vajdasági magyar középiskolások legfontosabb, az sem túlzás, ha azt állítjuk, hogy az itteni magyarság egyik legfontosabb rendezvénye. A magyar, többnyire értelmiségi pályára készülő középiskolások első jelentős, iskolán kívüli megmérettetése. 

A KMV nem csak a szó szoros értelmében vett vetélkedést, megmérettetést jelenti, a körzeti versenyektől az ágazati vetélkedőkön át egészen az óbecsei döntőig kiváló alkalmat és lehetőséget nyújt arra, hogy középiskolások együtt lehessenek, ismerkedjenek, társalogjanak és a szó nemes értelmében szórakozzanak. Ezt a célt szolgálják a kísérőrendezvények (a táncház, koncert, városnézés stb.).

A Középiskolások Művészeti Vetélkedője 2003-ban a vajdasági magyar irodalmi életben végzett kiemelkedő tevékenységéért járó Szenteleky Kornél Irodalmi Díjban részesült.

A Középiskolások Művészeti Vetélkedője 2014-ben Óbecse Község díjában részesült, azokért az eredményekért, amelyet a művészet, a társadalmi fejlődés és a község tekintélyének növelése érdekében valósított meg.

Képek forrásjegyzéke:

https://bit.ly/3Nv0rio

https://bit.ly/3MkE9OR

https://bit.ly/3NprxaA

Támogatóink:
Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt., az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Kérjük, ossza meg máshol is!