Népkör

admin
97
találat
Népkör

A szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ a Délvidék legidősebb folyamatosan működő kulturális szervezete. 1871. október 15-én alakult szabadelvű olvasókörként,

de csak 1872. január 20-án jegyezték be. 1995-ben az önkormányzat és anyaországi támogatók révén sikerült felújítani a Népkör épületét, ami a mai napig otthont ad a szabadkai művelődő magyar közösségeknek.

A Népkörben jelenleg nagyjából 500 aktív tag tevékenykedik a következő szakcsoportokban: népművészeti csoportok (néptánc-, népzenei- és népdalcsoport), rajziskola, képzőművészeti csoport, kézimunka csoport, nemezelő szakkör, gyermek-, valamint felnőtt színjátszó csoport, illetve klasszikus táncklub. A Népkör fesztiválok, előadások, hangversenyek, irodalmi és társas estek, vetélkedők, szemlék, találkozók, ismeretterjesztő előadások és más kulturális rendezvények szervezését is végzi, és vállalja ilyen jellegű szolgáltatások nyújtását társadalmi, gazdasági és más szervezeteknek.

Az épülete lakodalmak, konferenciák, bemutatók, bankettek, családi- és más rendezvények szervezésére is alkalmas. Állandó partnereiknek köszönhetően, alvállalkozóik segítségével sok technikai igényt ki tudnak elégíteni (hangosítás, színpad- és látványtechnika), illetve a dekorációval kapcsolatos igényeket is ellátják szükség esetén, valamint étteremmel együttműködve, cateringet is biztosítanak, legyen szó teljes körű étkeztetésről, kávészünetről vagy svédasztalos kiszolgálásról. Igény szerint fotóst, videóst alkalmaznak, ha szükséges, tudnak fellépőt, élőzenét vagy akár tolmácsot is biztosítani.

A Népkör számos sikert ért el a múltban, néhány említésre méltó tevékenység: 1993-ban és 1996-ban a Népkör társszervezője volt a Ki Mit Tud? tehetségkutató vetélkedőnek, amelyet a Magyar Televízió szervezett. 1997-ben házigazdája volt a Magyar Filmnapok című rendezvénynek. 2000-ben felvállalta a 24. Durindó és a 37. Gyöngyösbokréta (a vajdasági népzenei és néptánc fesztivál) szervezését. 2002-ben házigazdája volt a 7. Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozójának. 2000/2001-ben rendezője, 2002/2003-ban pedig társszervezője volt az Általános Iskolások Művészeti Vetélkedőjének. A Népkör álmodta meg és hozta létre 2002-ben első alkalommal az Interetno Fesztivált, amely azóta minden év augusztusában teszi színesebbé Szabadka kulturális életét. 2004. szeptember 25-én vette kezdetét egy négyéves projektum a Vajdasági Néptáncpedagógus Iskola, amely a budapesti Táncművészeti Főiskola tanterve alapján működik. Sokoldalú és színvonalas tevékenységének köszönhetően a Népkör MMK 2002-ben kiérdemelte Szabadka város legmagasabb társadalmi elismerését, a Pro Urbe-díjat.

Képek forrásjegyzéke:

https://bit.ly/3MpPwVX

https://bit.ly/3aL4nNB

https://bit.ly/3Nt7doW

Támogatóink:
Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt., az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Kérjük, ossza meg máshol is!