Kosztolányi és Szabadka

admin
131
találat
Kosztolányi és Szabadka

Kosztolányi Dezső a 20. század egyik legjelentősebb magyar írója volt, 1885. március 29-én (virágvasárnap) született Szabadkán,

nemeskosztolányi Kosztolányi Árpád (1859–1926) fizika- és matematikatanár, iskolaigazgató és Brenner Eulália (1866–1948) gyermekeként. Szinte minden európai nyelvre fordították műveit. Számos irodalmi műfajban kipróbálta magát, újságíró, műfordító és esszéista is volt.

A gimnáziumot is Szabadkán kezdte, majd önképzőköri konfliktusa miatt (magyartanárára tett megjegyzést) kicsapták, és magántanulóként, Szegeden tette le az érettségit. Szabadkához való kötődését számos írásában örökíti meg, köztük sárszegi regényeiben, a Pacsirtában és az Aranysárkányban. 

„Kosztolányi Szabadkája egyszerre volt az álmok, az emlékek, a költészet otthona és a költőnek minden házban, kapuban, utcasarkon jelenlévő és megtalálható szülőföldje. Egy város, egy kicsiny társadalom, egy mikrovilág, amely minden történelmi átalakulás, minden politikai kényszerűség ellenére is az ifjúság otthona maradt. Kosztolányi regényeit, elbeszéléseit, költeményeit olvasva mi is, akik Budapestről vagy bárhonnan a nagyvilágból ide érkeztünk, ezzel a Szabadkával: Kosztolányi Dezső emlékeivel, szellemalakjával találkozunk.”

A szabadkaiak nagyon büszkék Kosztolányi emlékére, és számos módon tiszteletüket adják a neves írónak. 2014-ben egész alakos szobrot és emlékművet emeltek, melynek megalkotója Szarapka Tibor, szabadkai szobrászművész. Kosztolányi egész alakos szobra egy emelkedőn helyezkedik el, hat oszloppal körbevéve. Az emlékmű munkacíme: A gimnazista, célja pedig, hogy prezentálja a Kosztolányiban lángoló tüzet és lázadást alkotása során. Kosztolányi abba a gimnáziumba járt, amely előtt emlékműve elhelyezésre került, édesapja pedig azon gimnázium igazgatója volt. Az emlékművel szemben helyezkedik el Kosztolányi mellszobra is, amelyet 1985-ben helyeztek el. A mellszobor megalkotója Almási Gábor szabadkai szobrász volt.

A szabadkán 1991 óta minden évben Kosztolányi Dezső Napok című rendezvénysorozatot is szerveznek, melynek színhelye kezdettől fogva a szabadkai Városi Könyvtár, noha időnként más intézmény adott otthont (Zeneiskola, Svetozar Markovié Gimnázium) a rendezvénynek. 

A Kosztolányi névét ma már számos rendezvény, csoportosulás, tábor, gimnázium, színház és fesztivál is viselik.  

A Svetozar Markovic Gimnáziumban Kosztolányi emlékszobát hoztak létre, mely tárgyainak gyűjtésében, az emlékszoba berendezésében a magyartanárok mellett a levéltár és a múzeum munkatársai, az elrendezésben a képzőművészek segítettek. 

Szabadkán irodalmi sétát is szerveznek, melyen körbejárják az íróhoz és Szabadkai életéhez kötődő helyszíneket, épületeket. A séta a mai Patria Hoteltől indul, ahol korábban Kosztolányi szülőháza állt, és a Svetozar Marković Gimnáziumnál ért véget, ahol Kosztolányi tanult, apja pedig igazgatója volt az iskolának.

Képek forrásjegyzéke:

https://bit.ly/3Q50gMn

https://bit.ly/3thXUQo

https://bit.ly/3tiY0Yb

Támogatóink:
Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt., az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Kérjük, ossza meg máshol is!