Vajdasági Magyar Folklórközpont

admin
130
találat
Vajdasági Magyar Florklórközpont

A Vajdasági Magyar Folklórközpont (VMF) egy párton kívüli civil szervezet, mely 1995-ben alakult meg Topolyán. Ma Szabadkán található a székhelye,

és vezetőségi tagjain kívül nagyjából 100 tagot számlál.  A szervezet célja a hagyományos magyar népi kultúra tudatosítása, ápolása és továbbéltetése és továbbadása a következő generációk számára, melyeket igen szerteágazó tevékenységeken keresztül valósítanak meg. 

Egyik fő területe a szervezetnek a népművészet oktatásának megszervezése, a népzene, néptánc és tárgyalkotó népművészet szakágakban, melyek a népi szövés, hímzés, fazekasság, mézeskalács, csipke- és viseletkészítés, tojásírás és hasonlók. Kultúrán belüli felnőttképzéssel 1996-óta foglalkozik a VMF, mely folyamatos népi hímzés, szövés, és fazekasság szakágban, alapfokú (I. év) és emeltszíntű (II.év) tanfolyamok formájában tíz, havonkénti összejövetellel történik. A tanfolyam egésze a néprajztudományra épül, elméleti előadásokkal és gyakorlati programmal. A program részét képezi a terepi néprajzi gyűjtés is a tanulók feladatként. A záróvizsga letétele Tanúsítvány átvételére jogosítja a tanulót.

A VMF emellett hatalmas kapcsolati hálóval rendelkezik, országos és országhatáron túli egyénekkel és szervezetekkel is folyamatos szakmai információcserét folytat. Számos rendezvényt és tanfolyamot szervezett fennállásának több, mint 25 éve alatt, amilyenek például a minősítők, különböző hiánypótló rendezvények, konferenciák, szakmai tanulmányutak, kiállítások, tanfolyamok stb. A szervezet igyekszik összefogni, informálni és megfelelő szakmai segítséget nyújtani a magyar népművészet iránt érdeklődők számára egy magasabb szakmai szint elérése érdekében.

A szervezet székhelye Szabadka központjától nem messze, egy nyugodt, csendes utcában áll. Régi építésű polgári ház, magas mennyezetű szobákkal, az udvarában frissen kivágott fenyőfa csonkokkal. A főépületben több szoba is van, melyek rendezvénytől függően kiállítótérként, könyvtárként funkcionálnak. Az épület földszintjén egy iroda és néhány raktárnak használt helység is megtalálható még. A padlástér frissen meszelt, felújított, tágas, két részre osztott, előadások megtartására kialakított terem, illetve az állandó kiállításuknak otthont adó kiállítótér. A pincében szövő műhely működik, egy másik épületben az udvar másik sarkában pedig az agyagos műhely található. Az udvar végében fedett terasz épült fel a vírushelyzet alatt, mely azóta előadásoknak, foglalkozásoknak, kézműveskedésnek és számos szabadidőeltöltési formának biztosít helyet.

Képek forrásjegyzéke:

http://vmf.org.rs/

Támogatóink:
Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt., az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Kérjük, ossza meg máshol is!