Baráthok kútja

admin
84
találat

A Magyarkanizsához tartozó Ilonafalu határában terül el a község hatalmas szikes pusztája, a Járás. Jellegéből eredően a vidéken mindig is fejlett volt az állattenyésztés,

még ma is itt van a legtöbb juh és szarvasmarha, melyeknek az itatásáról már az 1800-as évek végén gondoskodott az akkori hatalom, hisz négy artézi kutat fúratott a környéken. A négyből mára csak kettő maradt meg, egyik a Baráthok kútja, amely az egyik közeli tanya akkori gazdájáról kapta a nevét, bár a legtöbben csak Csordakútnak tudják. Ezt, az 1908-as újrafúrásakor még három vályúval ellátott kutat szemelte ki a magyarkanizsai Wemsical Serbia Ifjúsági és Kulturális Egyesület, hogy megpróbálja kalákában felújítani és más tartalmakkal is kibővíteni a percenként 130 liter hűs artézi vizet adó kutat. A feladat elvégzése már igen sürgető volt, hiszen az egyetlen megmaradt vályút már kikezdte az idő vasfoga. 

Néhány éves gondolkodás és legalább egy éves tervezgetés után létrehozták az I. Vajdasági fürdő- és közösségépítő kalákát, amelybe négy ország fiataljai kapcsolódtak be. A kalákában résztvevők száma meghaladta a várakozásokat, hiszen a munkálatok alatt nem kevesebb, mint 150 segítője volt a felújításnak. A résztvevők Szerbiából, Romániából és Magyarországról jöttek, de volt egy kalákás Olaszországból is. A felújítás 80-85 százalékát sikerült elvégezni a rendelkezésre álló nyolc munkanap alatt. 

„A Wemsical a kútfürdő elkészültével természetesen nem tett pontot a dolog végére. Mi a továbbiakban is törődni fogunk vele, annál is inkább, mert további tartalmakkal, a táj összhangjával és békéjével harmonikus tájépítészeti elemekkel kívánjuk bővíteni. Tavasszal egy élőfűz-építmény létrehozását helyeztük kilátásba, ezen felül pedig egy nádból készülő árnyékoló kiépítését is tervezzük” – mesélte el Vígi László a Wemsical elnöke egy interjúban.

A kalákának szakmai segítséget a budapesti Ars Topia Alapítvány nyújtott, aki már hosszú ideje azzal a céllal működik együtt a helyi közösségekkel, hogy felhívja figyelmüket a természeti értékekre, azok megbecsülésére, és nem titkolt szándékuk, hogy megpróbálják magát a közösséget is összekovácsolni, a fiataloknak bemutatni a Kárpát-medence szebbnél szebb vidékeit és azokat a közösségeket, amelyek körülveszik őket.

Az egykori itató a környezetbe illeszkedő szabad fürdőhely lett, amely évről-évre egyre népszerűbb a turisták körében, kiváló hely a pihenés, a természettel való kapcsolódás, a testi és lelki gyógyulás szempontjából.

Képek forrása:

https://bit.ly/3mDNK9g

https://bit.ly/3QkT4f4

https://bit.ly/3Ql3tHW

Támogatóink:
Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt., az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Kérjük, ossza meg máshol is!