A nyitrai Kálvária

admin
49
találat
A nyitrai Kálvária

| Nyitra|

A Kálvária a város egyik jellegzetes szakrális építménye, amelyet a város szinte minden pontjáról és a környékről is látni lehet. Gyalog és autóval is könnyen megközelíthető a belvárosból,

a város déli részen helyezkedik el, a Kálvária dombon, a Nyitra folyó partján. Ez a domb egyike annak a 7 dombnak, amelyre a város épült. Régen az emlékkeresztek, keresztutak, kápolnák a település szélén, fontos utak és kereszteződések mentén épültek. Minden bizonnyal valamikor ez a kálvária is a városon kívül helyezkedett el, de a fokozatos urbanizációnak köszönhetően ma már körbe van építve a közvetlen környéke. 

Kiránduló- és rekreációs helyként is funkcionál, amelyet a helyiek gyakran látogatnak. Gyönyörű kilátásunk van az egész városra és a környékre. Láthatjuk a város többi részét, a történelmi belvárost, a várat, de szép a kilátás a Zobor –hegyre is, amely a Tribecs – hegység részét képezi.

Augusztusban tömegek zarándokolnak a nyitrai kálváriára a Nagyboldogasszony főbúcsúba. Vannak, akik messziről érkeznek, gyalog, a környékről is szoktak gyalog indulni a búcsúba. Kiemelkedő ünnepnek számít ez az ittenieknek, amikor is a történelmi Nyitra város szívében gyűlik össze a katolikus magyarság. 

Jelenleg felújítási munkálatok zajlanak az egyes stációk kápolnáinál, de a hely szabadon látogatható.

A nyitrai Kálvária stílusát tekintve 12 neoromán kápolnából áll, amelyek a keresztút egyes stációit ábrázolják. A Szent Kereszt-kápolna, amely a felújítás után Szent Sír- kápolnaként a Kálvária épületegyüttes része lett. A keresztút stációi a Boldogasszony-templomhoz vezető út mentén helyezkednek el, és a Kálvária domb tetején lévő Szent Sír-kápolnához vezet.

Egy rövid, nem annyira megerőltető séta után a domb tetejére érve a Keresztre feszítés háromalakos szoborcsoportja látható. A tizennegyedik stáció maga a Szent Sír-kápolna, amelynek hatszögletű az alaprajza egy hatoldalú toronnyal.

A Kálvária – Nyitrai Idegenforgalmi Szervezet (visitnitra.eu)

Támogatóink:
Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt., az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Kérjük, ossza meg máshol is!