Prédikálószék kilátója

admin
335
találat

A túrázók egyik legkedveltebb kirándulóhelye, a 639 méter magas Prédikálószék újabb látványossággal bővült. Az amúgy is páratlan panorámával büszkélkedő Visegrádi-hegység

egyik legmagasabb csúcsán kilátót építettek, amelyről még szebb látvány nyílik a Dunakanyarra. Az egyik oldaláról Visegrád, a Salamon-torony és a Fellegvár, míg a másik oldalról a Börzsöny-csúcsai, a Szent Mihály-hegy, a Csóványos-hegy és a Nagy-Hideg-hegy figyelhető meg.

Ez év október 22-én került átadásra a Pilisi Parkerdő Zrt. által épített prédikálószéki kilátó. A kilátó tervezése során fontos szempont volt, hogy az építmény mind küllemében, mind anyagában illeszkedjen a tájba. A munkálatokat a természetvédelmi szempontokat figyelembe véve hajtották végre, sőt a madarak fészkelési idejére – a tavaszi és a nyári hónapokra – fel is függesztették azt. A kitűzött célt sikerült megtartani a kivitelezés során, hiszen az eredeti értékeket sikerült megtartani. Továbbá az erdő, a táj adottságait figyelembe véve a kilátót nem emelkedik a fák lomkoronájánál magasabbra. Sőt a Duna túlpartjáról nézve is megmaradt a táj történelmi és természeti egysége.

A 12 méter magas, három szintes körpanorámás kilátó betonalapokon nyugszik, amely Koller József tervei alapján készült. Az alaphoz közel 30 m3 betont, 0,88 tonna betonacélt használtak fel, a faszerkezethez 61,6 m3 vörösfenyőt, 5,15 tonna acélt, melyet 35800 csavarral fogtak össze. A festés során 985 liter festékkel kenték le az építményt. Az egyes szinteken a térségben jelentős szerepet betöltő magyar királyok emlékét elevenítik fel kézzel festett információs táblákon. A kilátó környékén ingyenes wifi is elérhető, tetején webkamerákat állítottak fel.

Kérjük, ossza meg máshol is!