Szent Móric kápolnája

admin
329
találat

Ahogy haladunk Abádszalók felé Kunhegyes irányból egyszer csak egy kunhalom töri meg az alföldi síkot. Ha jobban megfigyeljük a fákkal benőtt halmot egy téglából épült romos épületet,

egy csonka tornyot is megpillanthatunk. Egykoron itt állt a Szent-Móricról elnevezett kápolna. Mára sajnos csak a romjait találjuk meg. Pedig egykoron igazán pompás építmény volt, számos hívőnek adott megnyugvást és szolgált menedékként.

A kápolnát az itt élő hídvégi és oltszemi gróf Nemes Vince építette családja és az uradalom cselédjeinek részére. A kápolnához tartozó kriptát pedig családja végső nyughelyének szánta. A neogót stílusú templom terveit Novák Ferenc készítette. A Kis-Fás halmon fekvő kápolnát 1892. szeptember 22-én szentelték fel, Szent Móric, a nap védőszentjének tiszteletére. A szentet ábrázoló oltárképet nagy valószínűséggel Vastagh György oltárképfestő készítette. 1965-ben még tartottak misét a templom falai között, de a puszta folyamatos elnéptelenedése következtében az építmény pusztulásnak indult. Az 1970-es évektől kezdődően a templom hanyatlásnak indult. Ajtaját feltörték, berendezéseit szétszórták, ledobták a harangokat, az itt nyugvó holtak sírhelyét felforgatták.

http://kunhegyesikapolna.webnode.hu/

A kápolna megközelítésekor fontos tudnunk, hogy az utolsó kilométereket földúton kell megtennünk. Így érdemes gumicsizmát is bekészítenünk a túra alkalmával. Viszont jó hír, hogy eltévedni nem lehet, hiszen a rom egész úton látható. http://www.turautak.com/

A család birtokán állt korábban egy kastély is. A lakóépületet és a kriptát kettős fenyősor kötötte össze. A II. világháború alatt a 13 szobás kastély jelentős károkat szenvedett. A következő években falait teljesen elhordták, a majorság többi épületével egyetemben.

Kérjük, ossza meg máshol is!