A Debreceni Egyetem főépülete

admin
7
találat
Debreceni Egyetem épülete

Debrecen az ország harmadik legnagyobb és második legnépesebb városa, Hajdú-Bihar megye és a Debreceni járás székhelye. A cívisváros Magyarország egyik legfontosabb idegenforgalmi

központja, minden évben rengeteg turista látogat el ide. Méreténél fogva számos látnivaló található Debrecenben, ilyenek például a Debreceni Református Nagytemplom, a Nagyerdő, a Debreceni Városháza, a Debreceni Egyetem főépülete és még sorolhatnánk.

A Debreceni Egyetem főépületének parkja

Az egyetem főépülete egyik legszebb ékköve a városnak. Az ötszintes központi intézményt 1932-ben avatták fel, mely eklektikus-neobarokk stílusban épült. Az épület előtt egy hatalmas park található, a reformáció szempontjából fontos debreceni személyeket ábrázoló szobrokkal, bokrokkal és hatalmas sövénnyel, közepén pedig egy szökőkúttal. Mára már hagyománnyá vált, hogy a diákok, a diplomaosztójuk után megmártóznak benne, elbúcsúzva ezzel az intézménytől.

A főépületben jelenleg a Bölcsészettudományi Kar képzése zajlik, ami azt jelenti, hogy több ezer magyar és külföldi diák fordul meg itt a tanítási napokon. Amellett, hogy egy neves oktatási intézmény, a létesítmény rendkívül népszerű turistacélpont a Debrecenbe látogatók számára. Ez nem is olyan meglepő, hiszen bátran kijelenthetjük, hogy az ország egyik legszebb egyetemi épületéről beszélünk.

A Debreceni Egyetem főépülete

A Debreceni Egytem főépületébe belépve, egy hatalmas belső tér fogadja a látogatókat. A díszudvart folyosórendszerek kerítik be, tetejét pedig egy gyönyörű üvegtető borítja. Itt találhatóak meg a galériafalakon azok az emléktáblák, amik az egykori Református Kollégium, valamint a Debreceni Tudományi Egyetem neves tanárainak és diákjainak neveit örökítik meg. Két üres táblával is találkozhatnak a vendégek, amik az aktuális hallgatók számára azt az érzést nyújthatják, hogy egy napon akár az ő nevük is odakerülhet.  

Rózsa András

Támogatóink:
Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt., az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Kérjük, ossza meg máshol is!