Finomságok Csomafalván

admin
15
találat

Gyergyócsomafalván több mint tíz éve alakult a Fenyőalja Hagyományőrző és Turisztikai Egyesület azzal a céllal, hogy összefogja a nagyközségben élő hagyományos termékek előállításával is foglalkozó személyeket,

illetve azokat, akik a turizmus által Gyergyócsomafalvát népszerűsítik. Az egyesületnek több mint húsz tagja lekvárok, szörpök, hagyományos sütemények, savanyúságok előállításán dolgozik, és nem titkolt céljuk, hogy termékeik minél több emberhez eljussanak. Az egyesületi tagok finomságaik által népszerűsítik a községet. A székely termék védjegy használati joga pedig a termékek minőségét garantálja, hiszen elsősorban helyi alapanyagokat használnak fel, továbbá az értékesítés anyagi biztonságot is nyújt a gazdasszonyoknak. 

A Közösségi Gyümölcsfeldolgozó Konyhát 2015-ben adták át, így az addig üresen álló Somlyóvölgyi iskola épületében kialakított konyha újra a csomafalviakat szolgálja, a gazdasszonyok termékeiket itt készítik el, valamennyit helyi hagyományos recept alapján. A közösségi konyha teljesen felszerelt, két nagy kukta, daráló, rozsdaálló asztalok, magvaló, sterilizáló, üvegek, címkék, csomagoló, gőzelszívó, adagológép, aszalógép teremti meg a házias ízek előállításához szükséges feltételeket. 

Az egyesület segíti tagjait abban, hogy a helyi termékek a feldolgozás után piacra kerüljenek, a tíz év alatt azt is elérték hogy külföldre rendelik a Fenyőalja egyesület finomságait, ezzel Csomafalva hírnevét is öregbítik. Amúgy Csomafalváról azt tartják, hogy a világ közepe, ugyan kissé viccesen alakult ennek az eredete, de a falubeliek számára mindenképp az, hiszen azt vallják ha szülőfalujuk a szívükben él, akkor ott a világ közepe, és értékeikre, termékeikre ráirányítják a nagyvilág figyelmét is. A fenyőaljás finomságok több megyei, országos, illetve helyi vásáron gazdagították a kínálatot. A helyi vásárokon kívül Budapesten a Hungexpon, a Székely fesztiválon is megfordultak. Folyamatosan dolgoznak a gazdasszonyok, hogy eleget tegyenek a megrendeléseknek.

 
http://www.csomafalviturizmus.ro/fenyoalja-hagyomanyorzo-es-turisztikai-egyesulet 

https://visitciumani.ro/hu/fenyoalja-hagyomanyorzo-es-turisztikai-egyesulet/ 

Képek forrása:

https://visitciumani.ro/hu/fenyoalja-hagyomanyorzo-es-turisztikai-egyesulet/ 

Támogatóink:
Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt., az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Kérjük, ossza meg máshol is!