Erdő Háza Gyergyóditróban

admin
84
találat
Erdő Háza

Erdő Háza névvel tematikai központot működtet a Gyergyóditró Közbirtokossága. A létesítmény szakkonferenciák, kiállítások, különféle előadások helyszínéül is szolgál,

azonban a termeiben kiépített dioráma pedig oktatási célokra alkalmas. A látványában gazdag tematikai központban Gyergyó erdőinek élővilága tárul a szemlélők elé. 

A térség őshonos állataival, élethelyeikkel, életkörülményeikkel ismerkedhetnek meg a látogatók, egyedisége miatt egész Székelyföld büszke e létesítményre. Az 1800-as évek végén épült, a közbirtokosság tulajdonában 1930-tól lévő impozáns, felújított ingatlanban működő Erdő Háza nem csupán a ditróiaké, bárki számára nyitott, aki kíváncsi a gyergyói erdők élővilágára. Kitűnő helyszín környezetismereti órák megtartására és vendégosztályoknak, csoportoknak, kirándulóknak is nagy élményt nyújt. A Gyergyói-medence állat és növény világát valamint kőzeteit bemutató létesitményben külön sarkat szenteltek a fakitermelési és famegmunkálási eszközök sokaságának, itt láthatók a napjainkban már kevésbé használatos eszközök, szerszámok. 

Az állatvilágon belül különösebb figyelmet kaptak az énekes madarak, amelyeknek csodálatos madár éneke hallgatható az interaktív rendszeren keresztül, a leírásokból pedig bárki gazdagíthatja ismereteit. A vidék nagyvadjait ragadozó emlőseit, ártéri gázló madarait ily módon szintén „megszólaltathatják‟. Ismerkedni lehet az növényvilágot színessé tevő, az erdőket alkotó fafajtákkal, erdei gyümölcsökkel, gyógy- és fűszernövényekkel valamint a szebbnél szebb ritka és védett növényekkel is. A Gyergyói-medence minden zeg-zúgából összegyűjtött különböző kőzetek szolgálnak a kőzettani gyűjtemény alapjául. A Ditró község neve után ditroitnak elnevezett, csak is a medencében fellelhető kőzetet is megcsodálhatják. 

Az Erdő Háza tematikai központban található állandó kiállítás gyerekeknek és felntteknek is maradandó élményt nyújt. Hét közben és hétvégén egyaránt látogatható, szakember fogadja és vezeti a tárlaton az érdeklődőket. 

Képek: Erdő Háza – facebook oldal 

https://www.facebook.com/erdohazaditro 

https://www.turinfoditro.ro/blog/erdo-haza-tematikai-kozpont 

Támogatóink:
Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt., az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Kérjük, ossza meg máshol is!