A bükkszentmártoni régi templom

admin
331
találat

Egy kedves ismerősöm osztott meg egy képet egy közösségi oldalon a kápolnáról. Fenséges látványt nyújtott, ahogy ott áll a dombon, a nap rászórja sugarait az avarral borított őszi időben.

Lenyűgözi az arra járót és arra készteti, hogy álljon meg előtt és csodálja meg, sétálja körbe.

Sajnos a templom elhagyatott, misét, keresztelőt, esküvőt már régen nem tartanak benne. Egy külterületi dombon áll, a településtől távol, melyre lépcsőkön lépegetve tudunk eljutni. Megépülése az 1734-es évre tehető, Baranyai István remete közbenjárásának köszönhetően.

A középkorban épült Szent Márton templom maradványainak és a bélapátfalvai ciszterci monostor köveinek felhasználásával és a remete összekéregetett pénzén épült fel. 1836-ban a műemléket helyreállították. A templom mellett gondozatlan, olvashatatlan évszámmal ellátott sírköveket is megnézhetünk.

Az egyhajós, huszártornyos épület ajtaja zárva van, belülről nem tekinthető meg. A kápolna 14 méter hosszú hajójának keleti oldalához egy szabálytalan szentély kapcsolódik. A templom 12. századi eredetét bizonyítja a faragott koronapárkány. A dombról csodás kilátás nyílik Bélkőre.

Kérjük, ossza meg máshol is!