Egyszemélyes szanatórium Dégen

admin
316
találat

Ha Fejér megyében járunk és Dég községébe érünk számos információs táblán láthatjuk kifüggesztve, hogy itt bizony látnivalók sokasága vár ránk. A helyről a legtöbbünknek a Festetics család kastélya jut eszünkbe,

ami egy igen impozáns klasszicista stílusban épült műemlék. A tervező mind a táj adottságait, mind a családi igényeket figyelembe vette a megtervezés során. Ezért is támad az az érzésünk a parkban sétálva, hogy itt a kastély és a körülötte lévő természet egy közös egységet alkot, teljes az összhang közöttük.

A park számos büszkeséggel rendelkezik. Közötte található a halastó is, közepén egy szigettel. A szigeten a kastély méreteihez képest kicsiny épület foglal helyet, a „hollandi” kerti lak, ami egykoron szanatóriumként működött. A kerti lakot egy már meglévő épület helyén emelték, 1891-ben. Festetics Pál irányításával vörös nyers téglából, németalföldi stílusban építették meg. Az emeletes ház földszintjén tehénistálló működött, míg az emeleten a grófnénak, Festetics Andornénak rendeztek be egy lakosztályt. A grófné tüdőbajos volt és akkoriban úgy gondolták, hogy a tehéntrágya dús ammóniatartalma, amely belengte a ház összes helységét, remek gyógymód erre a bajra. Illetve a frissen fejt tejet is gyógyító hatásúnak tartották. Ezért az alsó részen laktak a tehenek, a fenti részen pedig a grófné.

Eredetileg egy dróton áthúzható csónakon lehetett megközelíteni a szigetet és a rajta álló Hollandi házat. Mára egy gyönyörű fahidat építettek, amely összeköti a szigetet a szárazfölddel. Egy időben Mezőgazdasági Tájmúzeumként működött a ház, de áradások miatt a tájmúzeumot megszüntették. Néhány évvel ezelőtt nagymértékű beruházásba kezdtek a kastély területén. A tervek között szerepelt a tó és medrének rendbetétel is. A munkálatok során több tonna iszapot kotortak ki a mederből. Ezzel megakadályozták, hogy további áradások menjenek végbe a szigeten. Így most már nem kell tartani attól, hogy a lakot elönti a víz. Jelenleg múzeum működik benne.

Kérjük, ossza meg máshol is!