A kulturális örökség példaképű átörökítője

admin
342
találat

Vajdaság szívében, a Tisza folyó bal partján fekszik Törökbecse, az a bánsági kisváros, amely jelentős kulturális örökséget hordoz. Ezeknek a történelmi helyeknek és értékeknek a feltárásával és átörökítésével

az elmúlt évtizedekben számos kutató foglalkozott, de maga a helyi önkormányzat is, élén Link Lajossal, aki már gyermekkorában nagy érdeklődést mutatott a helyi és környékbeli értékek felfedésére és megőrzésére. Kitartó és sokszor embert-próbáló munkájának gyümölcse most érik be, hiszen neve bekerült Törökbecse történelmének nagykönyvébe, mint kiemelkedő egyéniség, aki munkájával hozzájárult a történelmi hagyatékok megőrzésében a jövő generációk számára.

– A környékbeli történelmi értékekkel először 1995-ben találkoztam, amikor baráti társasággal kimentünk az Aracsi Pusztatemplomhoz. Akkor döbbentem rá, hogy ezen kívül még számtalan feltárásra váró érték van a környékünkön, amit meg kell mutatni nem csak a helybélieknek, hanem a szélesebb körű közönségnek is. Több időt fordítottam a történelmi kutatásokra, a vidék valamikori életmódjára. Elsősorban az Aracs ragadta meg kíváncsiságomat. Amikor úgy érzetem, elegendő tudással rendelkezek, nyári ifjúsági táborokat szerveztem a templom-romnál, hogy ezzel is rámutassak a helyi értékekre és azok megőrzésének fontosságára. Az Aracsi Puszatemlom kutatása és kitisztítás alatt jöttem rá, hogy a Becse Vára és más történelmi érdekességek megérdemlik a figyelmet, a feltárást és a róluk való dokumentáció elkészítését.

-Kitartó és szinte önkéntes munkája az elmúlt 20 évben eredményesnek bizonyult. A tisztelet jeléül kiválasztották az Aracs 95 civil egyesület alelnökévé….

-A munkám folytatására a környezetemben levő emberektől és elsősorban a családomtól kaptam a legtöbb támogatást és elismerést. Az út, amit kiválasztottam magamnak, tele van akadályokkal, sőt néha buktatókkal is, de vannak olyan eredmények és sikerek, amelyek fellelkesítenek, és nagy örömet jelentenek számomra. Az Aracs mellett szervezett nyári ifjúsági és művészeti táborokban fakereszteket és kopjafákat faragtunk, valamint különböző emlékműveket készítettünk, amelyekkel a vidék keresztény népére emlékeztünk. Elsősorban a Becse Várának őrzői emlékére állított kereszt jelent számomra nagy megtisztetetést, de ugyanolyan fontosak a Vajdaság más településein állított keresztek és kopjafák is.

Tevékenységem nem csak a helyi ifjúsági táborok szervezésében merült ki, hanem sokfelé megemlékeztünk a jubileumokról, az őseinkről, a hőseinkről, kereszteket állítottunk és minden évben megkoszorúzzuk emlékhelyeinket is. A két évtized alatt időszakos támogatást kaptam a helyi önkormányzattól, de az amit ma lát az ember, nem csak az én munkám eredménye, hanem a helyi embereké is egyben. Én az elmúlt 100 év hagytékát őrzöm és képviselem, abból az időből, amikor ez a vidék fejlődésnek indult. Kutatom és megőrzöm a történelmi hagyatékokat, valamint bemutatom azokat nem csak a környékbelieknek, hanem az egész világnak. Munkám eredményeként született meg a külföldi turisták érdeklődése ezek a történelmi kincsek iránt. Akkor született meg az az ötlet, mely szerint a kulturális örökséget össze lehet kötni a falusi turizmussal. Többször felhívtam a polgárok figyelmét, hogy kincseinket az enyészettől és a szándékos rombolástól meg kell védenünk. Így minél több látnivalót mutathatunk meg az idelátogatóknak.

-Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hoyg a Vajdasági Műemlékvédelmi Intézettel szoros kapcsolatot ápolnak és éppen az Aracsi Puszattemplom tatarozásánál önök is részt vettek.

-Pár éve a Műemlékvédelmi Intézet is felfigyelt törekvésemre és munkámra és szoros kapcsolat alaklut ki közöttünk. A tatarozásnál Veselin Lađić főrestaurátor segédjeiként fogadtak bennünket. Hat oszlopot és a rozettát is sikerült tataroznunk, melynek lehullott darabjait mi őriztük. Feleségem, Krisztina is sokban hozzájárult a munkák kivitelezésében. Számomra megtiszteltetést jelent, hogy a Műemlékvédelmi Intézettel szoros kapcsolat alakult ki, mert nem csak a amagyar nép történelmére alapoztam, hanem az egész vidék múltját kutattam.

-Hol sikerül ismertetni az eddig elért erdényeket?

-Munkánk és törekvésünk egészében a szemináriumok, tanácskozások szervezésében zárul be, amelyeken külföldi magas rangú vendégek is megjelennek, valamint előadást tartanak. Ezekkel az ismeretterjesztő előadásokkal mutatunk rá a kulturális hagyaték megőrzésének fontosságára. Egyebek mellett tagaja vagyok a Vajdasági Vízalatti Kutatók Egyesületének. Tavaly kezdük el feltárni Becse Várának víz a atti részét. Különleges műszereink vannak a vízbe dobott és elárasztott tárgyak feltárására. Javasolnám, hogy a Becse Várának falait újraépítsék, hogy a régmúlt időket újra visszanyerjük. A munklálatokhoz szükséges pénzekre akár külföldön is lobbizhatok, mert jó kapcsolatom van a támogatókkal, akik hajlandóak a munkálatok egy részét pénzelni. Természetesen a munkát a Műemlékvédelmi Intézettel közösen kiviteleznénk. A Becse Vára egy nagyon fontos erődítmény, ami turisztikai célokra is kihasználható.

Munkámat és tevékenységemet a szabadidőmben végzem, abból a célból, hogy a környékünket szebbé és élhetőbbé tegyem. Arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a gazdagságot nem csak az anyagiak birtoklása jelenti, hanem része lenni a nagy történelemnek is. Jövedelmem egy részét erre a munkára fordítom, így hozzájárulok a kulturális örökség megőrzéséhez és ez teljes mértékben kielégít.

Kérjük, ossza meg máshol is!