A bezdáni csárdák és az aldunai halászlé

admin
3
találat

Só, vöröshagyma, paradicsom és néhány kanál piros fűszerpaprika, ezek a legfőbb hozzávalói a hagyományos aldunai halászlének, amit a vajdasági Bezdánban is készítenek.

Természetesen nem szabad megfeledkeznünk a legfőbb alapanyagról, a halról sem, amihez kilogrammonként egy liter vizet öntünk. A bezdáni paprikást a legtöbben már csak tisztán pontyból készítik, de ha az eredeti receptet követjük, akkor a bográcsba teszünk egy két szelet csukát vagy harcsát, de ha nincs más akkor a keszeg is kölcsönözhet némi extra ízt ételünknek. Ha mindent előkészítettünk, akkor nem marad más dolgunk, felrakjuk a bográcsot a tűzre, – szigorúan nyílt lángon – és forrásig hevítjük. Ha felforrt megkezdhetjük a fűzerezést, majd 45 percnyi főzés után, ügyelve arra, hogy ne essen szét a hal, már tálalhatjuk is házi tésztával. Amennyiben viszont nincs kedvünk a főzéssel bíbelődni, vagy egyszerűen csak nincs lehetőségünk bográcsozásra, a legjobban tesszük, ha meglátogatjuk valamelyik híres bezdáni csárdát, ott ugyanis garantáltan jól fogunk lakni. A térség legismertebb csárdája kétségkívül a Duna parton lévő Pikec Csárda. A több évtizedes tradícióval rendelkező étterem a gasztro turisták nagy kedvence, ezért szinte sohasem üres.  Hasonlóan jó halat főznek a Ferenc-csatorna partján fekvő Sebesfoki csárdában is, ahol az autentikus hangulatot tovább növeli esténként az élő cigányzene. Amennyiben viszont igazi, autentikus, hamisíthatatlan dunai hangulatra vágyunk, a legjobban tesszük, ha autózunk még egy kicsit és a Dunán átívelő híd lábánál lévő, szebb időket is megélt Carina Csárdába térünk be. A patinás létesítményt nem igazították a turisták igényeihez, ide az tér be, aki tényleg egy jót akar enni, mindenféle különösebb felhajtás nélkül, ráadásul mindezt rendkívül jó áron. A jó ebédről pedig a létesítmény tulajdonosa személyesen gondoskodik, a családi vállalkozást ugyanis ténylegesen egy família működteti. A Carina autentikusságát tovább növeli az, hogy ha tehetik, akkor a dunai halászoktól szerzik be a halakat.

Támogatóink:
Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt., az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Kérjük, ossza meg máshol is!