Méltó emlékápolás

admin
26
találat

Sződemeteren járva a görögkatolikus templom szomszédságában Kölcsey Ferenc szülőházával találkozik az környéket látogató, bár az előtte fekvő kert miatt nehezen észrevehető.

Kölcsey szülei a házasság után Álmosdra költöztek, viszont várandósága alatt a család Sződemeterre tért vissza, a költő anyai dédnagyanyjának egykori kúriájába. 

A 20. század első felében a román görögkatolikus parókus cserével jutott az ingatlanhoz, mely jelenleg is szolgálati lakásként funkcionál. Az ezt megelőző években tisztázatlanok a tulajdonjogok, az épület többféle funkciót is betöltött az évtizedek során. Az egyház szóban forgó ingatlanát négy évtizeden keresztül államosították, viszont 1989-ben a Kölcsey szülőházat is visszakapták. 

A kúria befalazott tornácán egy emléktábla tekinthető meg, amit a parókus szívesen mutat meg a Kölcsey-zarándokoknak, akik ugyan szép számban fordulnak meg a környéken. A ház belülről nem tekinthető meg, viszont ez már nem Kölcsey tárgyait őrzi, és az udvarház jellegét is elveszítette, így teljesen érthető. Az említett emléktábla Kölcsey Ferenc születésének 100. évfordulója alkalmából készült és a zilahi Szilágyvármegyei Wesselényi Egyesület állította, viszont a kommunizmus alatt levakolva állt. Ami a régi időket adhatja vissza, az az épület hátsó része, ugyanis az évtizedek során több ízben került átalakításra. 

Kölcsey születésének 200. évfordulójára is emléktáblával tisztelegtek, viszont ez pár hét alatt eltűnt, majd az új táblát is megrongálták és a templom kertjébe dobták. A tábla összeragasztott változata a sződemeteri református templom szószéke alatt volt megtekinthető, az utóbbi években pedig újra a ház falán áll. 2019-ben végetértek a munkálatok, és a református templom kertjében elkészült a Kölcsey Ferenc Egyházi és Kulturális Központ, mely korszerű kiállítás megtekintésére hívja meg az érdeklődőket és méltó emlékét szeretné ápolni Kölcsey Ferencnek. A két korábbi emlékhelyet (Álmosd és Szatmárcseke) a sződemeteriek bővítik ki a kultikus helyek listáját is és ezt is tartják a legkorszerűbbnek. 

Fotó: https://www.kolcsey.org/szodemeter/kolcsey-szulohaz/ 

https://www.kolcsey.org/szodemeter/kolcsey-emlekhaz/

Támogatóink:
Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt., az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Kérjük, ossza meg máshol is!