Veresegyházon csak boldog medvék sétálnak

admin
377
találat

Budapest belvárosától, mintegy 40 percnyi autóútra található a veresegyházi Bear Farm, a Medveotthon. Az Otthon az év minden napján várja a kedves látogatókat. Kalandos élményekben lehet része annak,

aki kilátogat ide. Fakanál segítségével mézzel etetheti meg a mackókat és a farkasok látványetetése sem mindennapi látványosság.

Közép-Európa egyetlen Medveotthona 5 és fél hektáron terül el, melyet Veresegyház város Önkormányzata és az állatotthon fejlesztéséért létrejött Alapítvány tart fenn. Az itt élő első állatokat Gödöllőről telepítették át, ahol igen rossz körülmények között éltek. Az otthonban lévő macik száma, fajtája folyamatosan változik, mivel az ország több részéről kerülnek ide a lakók. Pl. magántartásból, hazai és külföldi állatkertekből. Az Otthon területének kialakításakor a medvék kényelmének kielégítésére törekedtek. Itt gondtalan életük van, állandó játszótér áll a rendelkezésükre. A mesterségesen kialakított tavak, barlangok, a telepített fák mind-mind az ő jómódukat szolgálja.
A macikat kerítés mögül tudjuk megfigyelni. Igaz a kerítés ott van az orrunk előtt, de mégis olyan érzésünk lehet, mintha testközelből megtekintenénk meg őket. A bejáratnál lehetőség van fakanalakat magunkhoz venni, – amit érdemes is – hiszen annak segítségével tudjuk a kerítés közelébe csalogatni a medvéket és „lépes” mézzel megetetni őket. Ha nem hoznánk magunkkal mézet, akkor a büfében is hozzá tudunk jutni.
Az Otthonnak közel 40 mackó lakója van. Csak, hogy néhányat említsek: a Spanyolországból érkezett Aran és Mimo, a látogatók kedvence a 600-650 kg-os Döme, a Jugoszláviból jött testvérek Ella és Bella. A Lutra, a vidra c. természetfilmben játszott Brumi vagy a Csipkerózsika sztárja, Zsuzsika és a Mit csinált, felség? művésznője, a Kisasszony. A három testvér: Robi, Kata és Mocsok. Vagy a 2015-ben érkezett fekete medve testvérpár: Koda és Kenai.

A medvék mellett jelentős számban találkozhatunk szürke farkasokkal is. Az elmúlt években  kifutót alakítottak ki számukra, amelyt jelenleg 29 farkas birtokol. Az itt tartózkodó farkasoknak két csoportja különíthető el. A szelíd farkasok – pl. Alfa, Babi, Bohóc, Különc, Rufus, Brutus – a  medvékkel közös területen élnek. Általuk történik a látványetetések bemutatása és más egyéb farkasprogramok. Illetve a nagy falka, akik a terület erdős részein, a nagy kifutóban figyelhetők meg. Ők az embert el nem fogadó farkasok. Köztük és a gondozók között minimális a kapcsolat.

Kisebb egyedszámban mosómedvéket, ormányos medvéket, rénszarvasokat is láthatunk még itt. És a levegőben olykor, de főként etetéskor megjelenő hollókat, varjakat, egerészölyveket, vércséket, szarkákat. Kisvonat bérlésével szintén körbejárhatjuk a rezervátumot. A 12 méter magas maciliftből pedig a teljes parkot beláthatjuk.

Fogadj örökbe! címmel bárki jelképesen családtagként örökbe fogadhat egy medvét, farkast vagy rénszarvast. Az örökbefogadás révén egy évig lehetünk a kiválasztott állat nevelőszülője.

A Medveotthontól különálló részként, de a parkolóból rövid sétával közelíthető meg a BarátkoZOO. Itt állatsimogatásra és etetésre van lehetősége a gyereknek, felnőtteknek. Kiskecskék, kisbirkák, juhok, törpe malacok, emuk, lámák várnak ránk. De külön házban törpetyúkok, nyuszik, szamár, kiscsacsi és a Vacak és Maszat névre hallgató görénypár is megsimogatható. Ha nem kapkodunk, csendben és türelmesen várunk akkor biztos megengedik, hogy a közelükbe mehessünk.

És ha még maradt erőnk, akkor a közelben lévő lovarda, póni farm vagy a város látványosságai is páratlan élménnyel szolgálnak.

Érdekességek: http://www.veresegyhaz.huhttp://www.baratkozoo.medveotthon.hu

{gallery}tajerinto/medveotthon{/gallery}

Kérjük, ossza meg máshol is!