Vasalt út, avagy via ferrata a Cuha-völgyben

admin
329
találat

A via ferrata (vasalt út) olyan hegyi utakat jelent, amelyek mentén előzetesen hidakat, létrákat, lépcsőket, drótkábeleket helyeztek ki szakemberek.

Ezek mentén és ezek segítségével történik a hegy megmászása. A vasalt utaknak különböző nehézségi fokai vannak. Nemzetközi jelölések szerint az „A” jelű a legkönnyebben teljesíthető, míg az „F” jelű a profi hegymászóknak ajánlott.  Anno ezeken az utakon a katonák számára élelmiszer és más hadi ellátmányt szállítottak. Később terjedt el használata szabadidős-sporttevékenységként. Magyarországon a Tatabányai Alpin Sport Klub építi ki a vasalt utakat. Jelenleg 10 út áll a bátor jelentkezők rendelkezésére 3 helyszínen, „B/C” nehézségi fokozattól „E/F” nehézségi fokozatig.
Ezeknek a kalandoknak mondhatni bárki nekivághat. De azért fontos, hogy rendelkezzünk némi erőnléttel és hogy ne féljünk a magasságtól. A nálunk található utak között van olyan, amelyet egy 5-6 éves gyermek is teljesíteni tud. Az utak csakis biztonsági felszereléssel használhatóak, sisak, beülő és energiaelnyelő, klettersteig szett segítségével. Fontos tudni, hogy mindenki saját felelősségére mászik és az utakról letérni szigorúan tilos és életveszélyes!

A Bakonyban lévő Cuha-völgyben 2015 nyarán építetták ki a via ferratakat. Egy közepesen nehéz és egy nehéz fokozatú utat, amelyek alkalmasak kezdő mászók számára és tanfolyamok megtartására.

A Bucsek Henrik Emlékút – „C” nehézségű – kezdőknek ideális. Jelenleg Magyarország leghosszabb vasalt útja. A madarak költési időszakában az útvonal felső része nem használható. A táv 350 méter hosszú, a szintkülönbség 100 méter és kb. 30-60 perc között teljesíthető.
Az Ariadné fonala – „D/E” nehézségű – út 130 méter hosszú, 40 méteres szintkülönbséggel edzett mászóknak ajánlott. A változatos terep remek mászásra ad lehetőséget. Az út során két vietnámi fahidat is beépítettek. A gyakorlattól függően 30-60 perc alatt teljesíthető. Ha szerencsék van akkor mászás közben még a menetrend szerint erre haladó vonattal is találkozhatunk.

Szombati és vasárnapi napokon tartanak túrákat a szervezők, melyek 10 és 14 órakor indulnak. Nemcsak a Cuha-völgyben, hanem Tatabányán és Cseszneken is. Előzetes bejelentkezés szükséges.

https://www.vasaltutak.hu/ https://www.vasaltutak.hu/via-ferrata/cuha/ http://szepkilatas.blog.hu/

{gallery}tajerinto/Chua{/gallery}

Kérjük, ossza meg máshol is!