Értékes természetvédelmi pont Dévaványán

admin
344
találat

A Körös – Maros Nemzeti Park egybefüggő, legnagyobb, a 13000 hektáros nagyságot is meghaladó területe a Dévaványai – Ecsegi puszták. A szikes pusztákon számos védett és fokozottan védett növény

– és állatállomány figyelhető meg. Megtalálható itt a világszinten is veszélyeztetett túzok, parlagi sas, kerecsensólyom, sziki kocsord, réti őszirózsa.

A terület különösen értékes természetvédelmi része a Hortobágy – Berettyó és hullámtere. Ez a folyószakasz megmenekült a folyószabályozásoktól, így a folyó az ősi meder kanyarulatainak nyomában folydogálhat tovább, ami ritkaságszámba megy. Kevés olyan természeti hellyel találkozhatunk, ahol az emberi kezek eddig még nem avatkoztak be.

A pusztákat felkeresők betekintés nyerhetnek a túzokrezervátum mindennapi életébe, amelyet a veszélyeztetett túzok faj védelmére, szaporítása céljából hoztak létre. A területen a nagytestű madarak szabadon élhetnek, szabadon rakhatják fészkeiket. Az itt dolgozók a költési időszakban begyűjtik a tojásokat és a Réhelyi Látogatóközpontba viszik, ahol keltetik azokat, majd a megerősödött egyedeket visszaengedik a szabadba.

A Látogatóközpont körüli területre kilátogatók testközelből figyelhetik meg az őshonos rackajuh, szürke szarvasmarha, bivaly, mangalica sertés állományt is. A területen található a Réhelyi tanösvény, amely 1,5 km hosszú szakaszból áll. Az ösvény bejárása során a zoológiai, a botanikai, a kultúrtörténeti értékek felkutatására van lehetőség. Aki gépkocsival keresi fel a természetvédelmi területet, az se ijedjen meg. A látogatóhelyen kerékpárok bérlésére van mód, hogy a kijelölt útvonalakat bejárhassák.
A pusztán felállított kilátóból lehetőség adódik a madárvilág, állatvilág megfigyelésére. Az itt dolgozók segítségével madarász túrákon, éjszakai csillaglesen lehet részt venni. Fontos tudni, hogy a fokozottan védett területeket csak szakemberek vezetésével lehet megtekinteni!

A Látogatóközponthoz közeli település, Dévaványa további kellemes kikapcsolódási lehetőségekkel bír. A városban felkereshető a Bereczki Imre helytörténeti Gyűjtemény, a Mesterségek Háza, illetve egy 53 °C fokos termálfürdő és gyógyvíz medence, ami kiválóan alkalmas reumatikus megbetegedések gyógyítására is.

További információ: www.devavanya.hu, www.kmnp.hu, www.vanyastrand.hu

{gallery}tajerinto/devavanyaituzok{/gallery}

Rövid videó a túzokról és a dürgéséről:

Kérjük, ossza meg máshol is!