Adventi forgatag, felkészülés az ünnepekre

admin
301
találat

Az adventi időszakban lehetőségünk adódik ráhangolódni Karácsony Ünnepére. A négy héten át tartó ünnepi, vásári forgatagban minden adott ahhoz, hogy kellemes kikapcsolódás,

meghitt hangulat közepette jól szórakozzunk. Külföldön is sok híres vásár van, de nem kell mindjárt a határon túlra utaznunk. Egyre nagyobb igény van hazánkban is ezekre a vásárokra, így egyre több nagyváros nyitja meg kaput az adventi időszakban és rendeznek karácsonyi kirakodóvásárokat.

Ezek a kézműves vásárok nagy segítséget nyújthatnak abban, hogy a vidám hangulat közepette mindent be tudjunk szerezni amire csak szükségünk lehet. Szeretteinknek egy kedves ajándékot a karácsonyfa alá, az ünnepi asztalra egy finom illatú ételt, csillogó karácsonyi díszeket a fenyőfára. Érdemes kilátogatni akkor is, ha éppen nem szeretnénk venni semmit. Hiszen a fények látványa, az ételek illata, a gyerekek csodálkozó tekintetének látványa mindenki szívét megmelengeti. A pavilonok közt sétálva a fűszeres, forralt bor, a forró csokoládé, a sült gesztenye, a kürtöskalács és mézeskalács, a sült kolbász, a töltött lángos illata mindenkiben felébreszti a benne szunnyadó karácsonyváró gyermeket. Kitűnő szórakozást nyújt baráti társaságoknak, családoknak vagy kellemes séta a párunkkal vagy egy régi baráttal, iskolatárssal.

Hazánk legismertebb karácsonyi vásárát a főváros Vörösmarty terén tartják, amely Európa 10 legrangosabb ilyen típusú eseménye között is ott szerepel. Egyre több külföldi turista látogat el ide. Zsűrizett kézműves termékek mellett a gasztronómiai kínálat sem utolsó a kirakodóvásáron. Többféle hagyományos, népi magyar ételt kínálnak, köztük a kemencében sült kenyérlángos vagy a rétes- és pecsenyekülönlegességek. És nem hiányozhatnak a testünket, a lábunk ujjától a fejünk búbjáig felmelegítő különböző ízesítésű forralt borok sem.

Budapesten kívül a vidéki városok, falvak is szolgálnak látványos adventi vásárokkal, az ünnephez kapcsolódó fesztiválokkal, programokkal. A teljesség igénye nélkül említek néhány nagyobb várost: Győr, Szeged, Székesfehérvár, Kecskemét, Pécs, Eger, Kaposvár, Miskolc, Sopron.

A gasztronómiai ételek mellett többféle programmal is kedveskednek a szervezők a kilátogatóknak. Koncertek, színházi előadások, kézműves foglalkozások és kiállítások, állatsimogatás, adventi gyertyagyújtások, melyeket kórusok éneke kísér. Interaktív gyerekprogramok, táncház, bábszínház, mesefelolvasás, labirintusok, csuhéfonás. A legtöbb helyen ideiglenesen korcsolyapályákat állítanak fel és megcsodálhatjuk a város vagy falu karácsonyfáját és a betlehemi jászolját.

Az ünnepi hetek alatt érdemes ellátogatni Nagykarácsonyba is, ahol a Mikulás házban találkozhatnunk hazánk télapójával is.

Az illusztrált képeken néhány nagyobb város adventi vásáráról láthatnak fotókat.

Ezúton szeretnénk minden kedves Olvasónknak

Békés, Áldott Ünnepeket kívánni!

„Karácsony készül, emberek! Szépek és tiszták legyetek!
Súroljátok föl lelketek,
csillogtassátok kedvetek,
legyetek újra gyermekek,
hogy emberek lehessetek!”
(Wass Albert)

{gallery}tajerinto/kvasar{/gallery}

Kérjük, ossza meg máshol is!