Jótékony hatású sódomb

admin
312
találat

A közeli képek láttán először arra gondolhatunk, hogy e csodálatos fehér jelenség valahol a sarki jég környezetében található. Majd távolodva, a fehér domb körül zöld növényzet bukkan elő,

amely arra a következtetésre ad okot, hogy ezt a képződményt mégsem ott kell keresni.

A Mátra és a Bükk között, a Laskó-patak völgyében fekszik e csodálatos sódomb. Egerszalók, e 2000 fős település páratlan természeti csodával büszkélkedhet. Ez a látványos mészkőlerakódás Európában egyedülálló! Hasonló jelenség csak Törökországban és az Amerikai Egyesült Államokban, a Yellowstone Nemzeti Parkban látható.

A dombhoz teljesen közel menni nem lehet a 410 méter mélyről feltörő 65-68 Celsius fokos víz miatt. Nagyjából 4-5 méteres távolságból viszont megtekinthető. Kialakulása során a feltörő gyógyvíz lehűléskor kevesebb oldott anyagot tud megkötni, ez kicsapódik és sódombot hoz létre. A domboldalon lefolyó víz eddig összesen 1200 négyzetméteres „hegyet” hozott létre, amely helyi védelem alatt áll. A domb köré fürdő és sétaút épült, melyen könnyedén megközelíthetjük e csodát.

A termálvíz kén, nátrium, kálcium-magnézium, hidrogénkarbonátos hévíz. Az enyhén savas jellege miatt tartós fürdőzést tesz lehetővé. 30 féle nyomelemet tartalmaz. Balneológiai vizsgálatok szerint 18- 20000 éves. Az első kutat 1961-ban kőolaj és földgáz után kutatva fúrták.
Számos élettani hatással bír. Többek között érelmeszesedés, csontsérülések, ízületi és reumatikus bántalmak gyógyítására, gerincbetegségek, idegrendszeri betegségek – idegzsába és ideggyulladás, anyagcsere zavarok (köszvény, pikkelysömör, cukorbetegség) és mozgásszervi betegségek, vegetatív idegrendszer zavarai, kötőszöveti és bőrbetegségek ízületi elváltozásai, meddőség, vérzészavarok és mozgásszervi műtétek utókezelésére alkalmas. Ivókúra formájában túlsúly, epebetegségek és gyomorsav problémák kezelésére is használható.

Egerszalókon járva érdemes meglátogatni a borospincéket, kaptárköveket, barlanglakásokat is. A Betyárbújó kaptárkövek vulkanikus eredetű riolittufa maradványok A néphagyomány szerint lakásként, temetkezési helyként is funkcionálhattak.
A barlanglakásokat az 1800-as évek környékén alakították ki a riolittufa képződményekben. 1960-as évekig lakták. Ma kézműves műhelyeket, bemutató helységeket, borospincéket, tájházat működtetnek bennük.

{gallery}tajerinto/sodomb{/gallery}

Kérjük, ossza meg máshol is!