A Bréda Kastély

admin
398
találat

Európában egyedülálló 3D-s épületvetítés a lőkösházi Bréda – Kastélyban. Románia határától mindössze 4 km-re, az összefüggő Alföldi síkot egy kisebb homokdombra épült, erdővel körbevett Kastély látképe töri meg.

A mintegy 8 hektáros területet felölelő Bréda – major helyezkedik el a dombon.
A major 1810 táján épült Vásárhelyi – Bréda – Kastélynak és a körülötte lévő mediterrán hangulatú kastélyparknak ad otthont. Évszázadok alatt szépsége megkopott, tűzvész pusztította el a tetőszerkezetet, falai oly mértékben megrongálódtak, hogy életveszélyessé nyilvánították. A jelenlegi tulajdonosoknak, uniós pályázatoknak köszönhetően a Kastély mára teljes pompájában áll.
A klasszicista stílusú kastélyt Vásárhelyi János, Arad vármegye alispánja építette. Szerkezetét tekintve nem csak Magyarországon, hanem Közép – Európában is egyedülálló. A kastély állandóan látogatható, a kiállító teremben időszakos képzőművészeti kiállítások, környékbeli birtokok életének bemutatása zajlik.
A major másik nagy ékessége a Kastélykert. A kastélyparkot őshonos és más földrészekről betelepített növények díszítik. Matuzsálemi kocsányos tölgyek, szürke nyár, mezei juhar mellett ostorfa, vadgesztenye, hárs, platán, ezüst juhar gazdagítja a növényvilágot.
Igazi különlegesség eme kastélynak az itt felállított Foucault-inga, és a 3D – s fényfestészet a kastély kültéri homlokzatán. Érdemes tájékozódni az alábbi oldalon, hogy mikor történnek a vetítések. Téli időszakban este öt órától kezdődnek.
További érdekességek: www.bredakastely.hu

{gallery}tajerinto/breda{/gallery}

Kérjük, ossza meg máshol is!