Erdély legnagyobb harangja

admin
293
találat

Ha Maroshévíz irányából érkeznek a Gyergyói-medencébe, messziről látszik Ditró kéttornyú temploma. A település gazdagságát, az ott élők hitét és ízlésvilágát tükrözi a neogótikus bazilika, melynek hossza 56 m,

szélessége 23, toronymagassága 75 m, és 3000 ember befogadására szánták, de 5000 ember is belefér. A templom igazi összefogással 1908–1913 között épült a Kiss István műegyetemi tanár, műépítész által még 1896-ban elkészített tervek alapján Kladek István szabadkai építkezési vállalkozó kivitelezésével. A gótikus stílusú gyóntatószékeket és a templom teljes bútorzatát a Magyar Országház egyik főberendezője Thék Endre budapesti műasztalos készítette, akit több világkiállításon is díjaztak. A templom 25 regiszteres pneumatikus rendszerű orgonáját a Rieger cég építette, a színes üvegablakokat Róth Miksa festette, a főoltárt carrarai márványból faragott szobrok díszítik. Négy harangját a budapesti Walser-cég készítette. Az első világháborúban elvitték a nagyharangot és két kisebb társát, a Jézus Szent Szíve templom déli tornya azóta üresen állt.

Erdély legnagyobb harangját idén újraöntötték Lázár Imre székelyudvarhelyi műhelyében (http://www.szekelyhon.ro/…/…/oriasharangot-kapnak-a-ditroiak) és a napokban került a helyére. A harang elhozatala a harangöntő műhelyéből, a megáldása, és a helyére tétele összefogta a ditróiakat. A harang a 99 évvel ezelőtt összetört Szent István nevű elődjének mására készült. A Lázár Imre öntőmester által készített harang a felszereléséhez szükséges szerkezettel együtt 25 mázsát nyom, a harangnyelv súlya 110 kg. Az ünneplő tömeg tapssal és zeneszóval fogadta a nagyharangot, és lovas fogatok felvezetésével, gyalogosan kísérte a feldíszített harangot a nagytemplom udvarára, ahol megkongatták, még mielőtt a templom előtti állványra helyezték volna. A búcsús szentmisén Jakubinyi György érsek áldotta meg a harangot, a daruval történő magasba emelést és a helyére szerelést ingyen vállalta egy ditrói származású vállalkozó. A harangszó megtisztulásra, újjászületésre és összefogásra fog felszólítani – biztatta a ditróiakat Baróti László-Sándor plébános. Azóta minden nap megkongatják az új harangot is, hogy az emberek el ne felejtsék, hogy kilencvenkilenc év után nem üres a déli torony, a rekvirált harang helyét a Jézus Szívéről elnevezett harang foglalja el.

{gallery}tajerinto/ditro{/gallery}

Kérjük, ossza meg máshol is!