A mecseki Kövestető-kilátó

admin
488
találat

A Keleti-Mecseket völgyek, hegyek tagolják, ezek váltakozása teszi festőivé e tájat. A túrázók egyik kedvelt területe, hiszen eldugott barlangokra, itt-ott előtörő vízfolyásokra lelhetünk

az erdő bebarangolása során.

2015 nyarán avatták fel a térségben a közel 18 méter magas Kövestető-kilátót. A kilátó Pécstől mintegy 16 km-re található. Az építményhez földút vezet, melyet gyalogosan érdemes felkeresni. A kilátóhoz vezető Kövestető tanösvényen haladva megismerhetjük az erdő flóra és fauna világát, a területen történő természetközeli erdőgazdálkodást, fakivágást, az erdőhöz kötődő régi mesterségeket, mint az üvegfújást, fonolit bányászatot.

A fából és acélból készült sátortetős kilátóba 74 lépcsőfok vezet fel csigalépcsős kialakításban. A kilátó szintről jól belátható a környék: Szársomlyó, Tenkes, Kövestető, Hármashegy, vagy a Mecsek legmagasabb pontja, a Zengő. Látható a felhagyott fonolit bánya, a Vasas-külszíni fejtés, a Misina hegy tetején elhelyezett TV torony.

A kilátótoronyhoz más ösvényen keresztül is el lehet jutni és a közelben halad el a skóciai Szent Margit zarándokút, a Rochenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra út, az Üvegesek útja és a Hármashegy vonulatain keresztülmenő zöld kereszt turistaút is.

A terület további érdekessége a Köves-tetőn lévő egykori kőfejtő, amelyből fonolitot bányáztak ki. A fonolit hazánkban csak itt található meg a felszínen. Az egykori kőfejtő ma már természetvédelmi területen fekszik. Ha tudományos céllal szeretnénk gyűjteni e masszív kőzetből, akkor ahhoz hatósági engedély szükséges. De a hegy lábánál lévő, Vasas-külfejtés tetején található fonolitból bárki vihet magával szuvenírt anélkül, hogy törvényt sértene.

A közelben található Pusztabányán megnézhetjük az üvegfújást, az üvegfújáshoz használt kemencét, hiszen itt egykoron német bevándorlók fújták az üveget. Hosszúhetényben Üveges múzeum, Kisújbányán üvegharangok, klumpás múzeum, Püspökszentlászlón botanikai ritkaságok, Magyaregregyen pedig a Márévár várja a túrázókat.

Rövid videó a kilátóról és a környékről:

{gallery}tajerinto/kilato{/gallery}

Kérjük, ossza meg máshol is!