Nem szegi kedvüket se zimankó, se forróság

admin
397
találat

Tudta, hogy hazánkban is vannak vadlovak? Hihetetlennek tűnik, de igen vannak. Mintegy 2500 hektárnyi területen szabadon vágtázhatnak kedvükre a Przewalski vadlovak. A Hortobágyi Nemzeti Park

legvédettebb részén alakítottak ki számukra egy vadlórezervátumot. Az első egyedeket, egy csődört és három kancát 1997-ben hoztak a rezervátumba. Azóta számuk a fajvédelemnek és a tenyészprogramnak köszönhetően meghaladja a 300-at. A világon kb. 1900 Przewalski lovat tartanak számon, ebből itt a pentezugi vadlórezervátumban az összegyedszám 15%-a található meg.

A Przewalski lovak (Equus ferus przewalski) eredeti élőhelye Ázsia, Kína, Kazahsztán, Mongólia volt. Korábban a házi ló ősének gondolták, de a legújabb vizsgálatok alapján elmondható, hogy teljesen független a házi ló ősétől. Nevét egy orosz katonatisztről, Nyikolaj Mihajlovics Przsevalszkijról kapta, aki egy mongóliai vadászat során kilőtt egy állatot. Akkor azt hitte, hogy egy vadszamarat. De a kilőtt tetem bőrének vizsgálatakor derült ki, hogy ez egy vadló bőre, amelyről azt gondolták korábban, hogy már kihalt. Miután híre ment, hogy a faj nem pusztult ki, minden állatkert szeretett volna egyet magának. Így 1901 és 1902 között mintegy 56 fiatal egyedet fogtak be a mongóliai vadonban, hogy elszállítsák őket különböző állatkertekbe. A szállítást csak 26 ló élte túl, s akik közül is csak 12 példányt lehetett bevonni a szaporítási programba. Időközben a vadonban történő irtások révén teljesen kipusztult a faj. Az utolsó vadon élő egyedet 1968-ban látták. De köszönhetően a fajtamentési programoknak az elmúlt években sikerül visszatelepíteni néhány egyedet az eredeti, mongóliai élőhelyére. (A Hortobágyi Nemzeti Parkban lévő egyedek közül is történt kiszállítás Mongóliába.)

Ezek a vadlovak a zebrára hasonlító, robusztus testalkattal rendelkeznek. Nagyobb és vaskosabb a fejük, mint a házi lovaknak. Vastag, erős izmos nyakuk és erős, rövid, fekete lábaik vannak. Érdekességük, hogy téli és nyári patájuk van. Terepszínű szőrzetük miatt jól beleolvadnak a környezetükbe. Rendkívül ellenállóak a betegségekkel szemben. Igénytelen jószágok, jól tűrik a szélsőséges időjárási körülményeket. Beérik gyenge minőségű és kevés táplálékkal is. Élelmet még télen sem kell adni nekik. Patájukkal képesek kikaparni az élelmet a hó alól. Imádnak a porban hemperegni és a mocsárban fürdeni. Az idők folyamán sosem sikerül betörni és háziasítani őket.

A Hortobágyon a turistáktól elzárt területen figyelhetőek meg. Villanypásztor veszi őket körbe, amely biztosítja, hogy ne létesítsenek kapcsolatot a házi lovakkal. Így, az elkerítéssel elkerülhető a genetikai szennyezés. A területre csakis a szükséges engedélyek beszerzése után van lehetőség bemenni, természetvédelmi őr kíséretében. Ha a közelükbe kerülünk, akkor érdemes tisztes távolságot tartani. Hiszen ha veszélyt éreznek, akkor támadásba lendülnek. Még a vadakkal – őzek, rókák, vaddisznók- is összetűzésbe kerülnek, ha kell. Vagy az éppen itt élő őstulkokkal is. Ugyanis, itt a pentezugi vadlórezervátumban a Przewalski lovak fajtamentése mellett történik az őstulok marhafajtának rekonstruálása is. Az őstulok a legtöbb ma ismert háziasított marhafajta őse volt. Az utolsó őstulok tehén 1627-ben pusztult el egy lengyelországi erdőben. A tenyészprogram eredményeként ma a Hortobágyon 500 egyed figyelhető meg.

E két állatfajnak fontos szerepe van a terület ökoszisztémájának fenntartásában. Nekik köszönhetően ezen a területen csak minimális emberi beavatkozásra van szükség. Pl. nincs szükség kaszálásra, hiszen a legeléssel karban tartják e füves-szikes területet.

Rövid film a Przewalski lovakról:

Közel háromnegyed órás ismeretterjesztő videó a hortobágyi életről:

További érdekességeket olvashatunk a vadlovakról:
Turistamagazin
http://www.hnp.hu/hu/szervezeti-egyseg/termeszetvedelem/oldal/bemutatas

{gallery}tajerinto/vadlorez{/gallery}

Kérjük, ossza meg máshol is!