Az Óbecsei Than – Emlékház feladata

admin
351
találat

Óbecse Vajdaság szívében, a Tisza folyó jobb partján fekszik. Lakossága zömében magyar ajkú, valamikor ipara és a mezőgazdasága is fejlett volt. Sokan a nagy ipari kombináttal kötik össze a település nevét,

de meg kell ismerni azt a tényt is, hogy ebben a városkában születtek a Than fivérek, Mór és Károly, nemesi család sarjaként. Édesapjuk, János értelmiségi pályán, mérnök-hivatalnokként teljesített szolgálatot e városban. A fivérek szülőházát az idő vasfoga megviselte, de 2012-ben a helyi Értelmiségi Kör felismerte a lehetőséget az épületben, valamint azokban a dolgokban, amit a fivérek az utókorra hagytak, és köszönve a Tartományi Nagyberuházási Alapnak és a helyiek kitartó munkájának, sikerült újjáépíteni az épületet és egy igazi bemutató teremmé, valamint interaktiv parkká formálni azt. A berendezésekre, illetve a tartalomra az Emberi Erőforrások Minisztériumának köszönhetően sikerült megszerezni az anyagiakat. Maga az Értelmiségi Kör civil szerveződés nem csak a hagyományápolásra, hanem a tudományok népszerűsísétésére is törekszik, hiszen a városbán számos olyan tudós, feltaláló van, aki más módon nem kapott  elismerést a világban. A Than fivérek emlékére  létrehozott emlékház egy koronája az eddigi munkának és a valódi értékek átörökítésének.
Az emlékházban Than Károly munkásságát bemutató tárgyak találhatóak, hiszen a gyógyszeriparban volt kiemelkedő egyéniség. Ő volt az, aki megirta az első magyar nyelvű gyógyszerész könyvet, ami mai napig  megtekinthető az emlékszobában. Továbbá kiállításra került az írógépe, a preciziós mérlege, amivel a gyógyszerek előállításához szükséges alapanyagokat mérte ki. Az Emlékház termeinek falain viszont Than Mór  festményinek reprodukcióiból álló kiállítás  található – állandó jellegű kiállítással. A gyűjtemény 28 festményből áll. Az állandó kiállítás mellett lehetőség nyílik a kortárs művészek bemutatkozására, valamint azoknak a tárlatoknak a megtekintésére is, amelyeket a Than Fivérek Értelmiségi Kör a vele együttműködő egyesületektől, intézményektől vesz át.
A több mint 400m² alapterületű épületben 28 tudományos interaktív játék – eszköz kapott helyet. Ezek az eszközök látványosan és játékosan mutatnak be különböző fizikai jelenségeket és természeti törvényszerűségeket. A kiállítás, látványos, szórakoztató, közérthető és átélhető módon mutatja be a természet törvényeit, a fizika csodálatos és meghökkentő világát – nem csak gyerekeknek, hanem bármely korosztálynak feledhetetlen élményt nyújtva. Arcfelismerő képsorozatot, tükörrajzolást, fakírágyat, valamit a mágneseség és a fénytörés  módjait ismerheti meg az idelátogató. A szervezők és a fenntartók azt szeretnék elérni, hogy a természettudományok minél közelebb kerüljenek a mai kor emberéhez, hiszen nem csupán mint tartárgyként kell rájuk tekinteni, hanem igenis érdekes és sok rejtelmet tartalmazó tudományos ágakra.
Az emlékház helyet ad különböző művelődési, irodalmi és más jellegű rendezvényeknek is, mint például a Tudományok Éjszakája, vagy a Műzeumok Éjszakája, illetve a betlehemes találkozó, mivel így így sokat tesznek a helyi értékek átörökítésében, a kulturális élet gazdagításában.
A Than emlélház hétköznapokon 10 és 17 óra között látogatható, akár egyénileg, akár csoportosan.

{gallery}tajerinto/than{/gallery}

Kérjük, ossza meg máshol is!